För drygt ett år sedan bildades Fontänhus Strängnäs men på grund av pandemin kom arbetet med den nya föreningen inte igång. Nu tar styrelsen nya tag och ska börja med att söka pengar för att göra en kartläggning över hur vanligt det är med psykisk ohälsa i Strängnäs och Eskilstuna samt vad för rehabilitering det finns.
– Vi måste ha en kartläggning för att kunna visa på vilken skillnad ett fontänhus skulle kunna göra, säger John Johansson, ordförande i föreningens styrelse.
Målet är att ha en lokal i Strängnäs dit människor med psykiskt ohälsa får komma. Fontänhusen kan liknas vid en slags dagverksamhet dit människor går för att hjälpa till med att driva verksamheten.
– Det är medlemmarna som i grund och botten styr verksamheten framåt men det finns anställda som styr upp den, säger John Johansson.
I fontänhuset kan de som kommer dit jobba med matlagning, städning, i receptionen eller på kontoret.
– För de flesta är det återhämtning genom arbete. Men de är inte tvingade till någonting. Deras dagsform kan vara sådan att det är precis att de lyckas ta sig till lokalen och då får det vara så, säger John Johansson.
I fontänhuset ska det också finnas handledare som till exempel kan stötta personerna när de söker jobb.
Varför behövs ett fontänhus i Strängnäs?
– För att det inte finns någon rehabilitering här i Strängnäs. Man blir hemskickad från psykiatriska avdelningen på Mälarsjukhuset och får en remiss till vårdcentralen, säger Annki Ferngren, sekreterare i föreningen.
Vad är tanken på längre sikt för de människor som kommer till fontänhuset?
– Att bryta isoleringen av att bara sitta hemma, säger Annki Ferngren.
– Att de både ska kunna återhämta sig och växa. Du ska kunna komma tillbaka och kunna bryta det utanförskap man tyvärr hamnar i med psykisk ohälsa, säger John Johansson.
Fontänhus är ideell organisation som finns på 13 platser i landet. De etablerade fontänhusen finansieras av kommuner, regioner och genom statsbidrag från Socialstyrelsen samt projektpengar från Allmänna arvsfonden. Grundtanken med fontänhus är att ta tillvara människors friska sidor och att människor kan utvecklas genom arbete och gemenskap.
John Johansson och Annki Ferngren hoppas att det finns ett fontänhus att gå till i Strängnäs om ett år.