De äldre i Strängnäs kommun har fått ytterligare ett privat alternativ inom hemtjänsten. Sedan den 1 januari har Hemtjänstdoktorn, med kontor på Nygatan 31B i Strängnäs, tillstånd att bedriva hemtjänst i kommunen. Bakom företaget står läkaren Björn Siösteen och sjuksköterskan Kelley Björksved, båda boende i Torshälla.
— Jag har jobbat både inom landstinget och den kommunala sektorn, och jag har jobbat mycket med äldre, säger sjuksköterskan Kelley Björksved.
— Jag är läkare med inriktning på stroke och hjärnskador. Jag har jobbat för Uppsala landsting, på Mälarsjukhuset och inom företagshälsovården. Nu är jag inne på mitt femte år som äldredoktor för en tredjedel av dem som bor på äldreboende i Eskilstuna, säger Björn Siösteen.
De anser att det saknas satsningar på förebyggande insatser inom äldreomsorgen och här vill de fylla ett behov.
— Hur kan man med små insatser undvika flytt till äldreboende? Det var utifrån det som vi började prata, hur man tillför vårdkompetens till hemtjänsten, säger Björn Siösteen.
Tanken är att de som väljer Hemtjänstdoktorn ska få möjlighet att välja tilläggstjänster som syftar till ökad trygghet, mer fysisk aktivitet och större social samvaro.
Genom ett samarbete med Familjedoktorerna är tanken att de äldre ska få kontakt med primärvården på ett enklare och smidigare sätt. Samarbete har också inletts med Hälsoskaparna där de äldre regelbundet kommer kunna gå och träna två timmar i veckan.
— Sedan har vi Elvis-fika med musik i våra lokaler. Elvis kombinerade blues och populärmusik och vi försöker kombinera den kommunala omsorgen med ett sjukvårdsmässigt hälsotänkande, vilket vi tror är unikt i landet. Vi hoppas också få tillgång till en koloniträdgård, säger Björn Siösteen.
Vad kostar tilläggstjänsterna?
— Det blir självkostnadspriser. Vi kommer också ha lunchträffar på restaurang en gång i veckan och då betalar man vad lunchen kostar, säger Björn Siösteen.
Om man känner sig ensam, men inte har hemtjänst, kan man komma på era träffar ändå?
— En hel del kan man ta del av oavsett om man har hemtjänst eller inte, vi stänger inte dörren om någon vill fika, men målgruppen är våra kunder, säger Björn Siösteen.
Hittills är det inte så många som valt att välja privat utförare. Har ni kollat behovet?
— Vi tror helt enkelt att det är detta som folk är intresserad av, de äldre tycker att trygghet är primärt, service kommer i andra hand, säger Björn Siösteen.
Om man väljer Hemtjänstdoktorn slipper man matlådor då?
— Nej, det blir som med kommunal hemtjänst, man får matdistribution genom Samhall, säger Björn Siösteen.
Varför blev det Strängnäs och inte Eskilstuna?
— Vi hade gärna startat i Eskilstuna, men där har man inte infört valfrihet inom hemtjänsten, säger Björn Siösteen.