Hittills i år har det skett i genomsnitt knappt 30 viltolyckor i månaden i Strängnäs kommun. Under september och oktober ökade antalet med 38 procent till 42 olyckor per månad. Det är en tråkig tradition som upprepas varje höst när dagarna blir kortare och siktet därmed sämre samtidigt som det är mycket vilt ute och rör sig. Strängnäs är extra drabbat jämfört med andra kommuner i länet, berättar Jan Olevall som är länsansvarig för viltolyckor hos polisen i Sörmland. Han uppmanar till extra försiktighet på vissa sträckor.
– Norr om Strängnäs mot Enköping på riksväg 55, där ska man köra försiktigt. Och det har varit flera älgolyckor mellan E20 och trafikplats Sankt Eskils källa, där ska tillfälliga viltvarningsskyltar vara uppsatta nu.
Rådjur är det djur som är inblandat i överlägset flest olyckor.
Stämmer det att man inte ska väja för ett rådjur eftersom det innebär högre risk för skador än om man kör in det, medan en älg är så pass stor och tung att det är bättre att väja?
– Varje situation är unik och föraren måste göra en bedömning. Det finns risker med att väja undan i högre farter, till exempel på grund av mötande trafik, halt väglag och sladdrisk. Så det är svårt att ge ett generellt svar. Det kanske finns möjlighet att bromsa in och undvika en krock. I lägre farter kan man säkert väja undan. Att krocka med ett rådjur blir oftast inte personskador så i vissa situationer kan det vara som du beskriver det men som sagt, det beror på situationen, säger Jan Olevall.
Trots att det rör sig en del varg i kommunen så verkar de inte ha krockat med bilar på länge. Beror det på att de är så få till antalet eller har de bättre trafikvett än till exempel rådjur?
– Det har varit viltolyckor med varg i Sörmland, de senaste två har varit norr om Malmköping, senast första juni. Men genomsnittet har varit färre än en om året hittills.
Oavsett djurslag finns det beprövade sätt att undvika krock, samma som Jan Olevall och hans kollegor upprepat under många år men som fortfarande missats av många trafikanter.
– Sänk farten i gryning och skymning och var vaksam på vad som händer vid sidan av vägen. Speciellt på platser där vilt rör sig mycket, säger Jan Olevall.