Vatten som ska användas till dricksvatten hämtas ofta från sjöar. I Strängnäs hämtades vattnet tidigare från Mälaren utanför Visholmen, och området är därför ett vattenskyddsområde. Det innebär att det finns regler som styr vad som får göras i området. Till exempel är det inte tillåtet att gräva för djupt, inte muddra i vattnet utan särskilt tillstånd eller släppa ut spillvatten vare sig på land eller i vattnet.
År 2009 las vattenverket på Visholmen ner. Politikerna vill att Visholmen ska utvecklas till en stadspark med plats för aktiviteter och kultur. Ett detaljplaneprogram som i stora drag beskriver hur området ska utvecklas godkändes 2012.
Men för att planerna ska kunna bli verklighet vill kommunen att vattenskyddsområdet och de skyddsföreskrifter som finns ska upphävas. I höst ska fullmäktige fatta beslut om att skriva till länsstyrelsen som beslutar om vattenskyddsärenden.
– Det är egentligen formalia. Vattentäkten har upphört, men för att kunna utveckla Visholmen och så småningom Norra staden behöver vi upphäva vattenskyddet. Just nu sträcker sig skyddsområdet nästan hela vägen mellan Strängnäsbron och Tosteröbron, säger Mikael Rojek, samhällsbyggnadsstrateg i Strängnäs kommun.
Strengnäs Tidning har tidigare berättat att Promarina, som driver gästhamnen i Västerviken, inte fick bygga om och skapa nya båtbryggor på grund av vattenskyddet. Om det upphävs ser det ljusare ut för företaget, men det innebär inte att det är fritt fram att bygga. Det finns andra regler som syftar till att säkra vattenkvaliteten i hela Mälaren som ska följas och företaget måste söka tillstånd på nytt, enligt Mikael Rojek.