Volontärer ska sätta färg på vita vaccinfläckar

Över 85 procent av Strängnäs vuxna befolkning har fått minst en vaccindos, men andelen varierar betydligt mellan olika bostadsområden. Nu gör flerspråkiga hälsoinformatörer från Starka händer sitt för att öka vaccinationsgraden i kommunens "vita fläckar".

Hälsoinformatörerna Nimat Ismaiel, 21, och Rim Biniam, 19, båda med rötterna i Eritrea, hjälper Strängnäsbor som inte pratar svenska med information om vaccineringen mot covid-19. Mellan sig pratar de arabiska, tigre, tigrinja och amhari.

Hälsoinformatörerna Nimat Ismaiel, 21, och Rim Biniam, 19, båda med rötterna i Eritrea, hjälper Strängnäsbor som inte pratar svenska med information om vaccineringen mot covid-19. Mellan sig pratar de arabiska, tigre, tigrinja och amhari.

Foto: Simon Uggla

Strängnäs2021-09-26 20:16

Närmare 100 ungdomar från föreningen Starka händer sommarjobbade i somras inom kommunen som bland annat hälsoinformatörer och miljöassistenter. Tidigare i september stod det klart att tolv av dem får fortsatta deltidsanställningar som hälsoinformatörer på uppdrag av Region Sörmland.

Syftet med projektet är att höja vaccinationsgraden i Strängnäs så kallade "vita fläckar". Över 85 procent av kommuninvånarna över 18 år har fått minst en vaccindos, men skillnaderna mellan olika delar av kommunen är betydande. Områden med lägre vaccinationsgrad är i regel mer invandrartäta. Hälsoinformatörerna, som behärskar språk som arabiska, persiska, dari och tigrinja, arbetar därför särskilt med att informera kommunens olika etniska minoriteter.

undefined
Vaccinationstäckningen bland den vuxna befolkningen över 18 år i Strängnäs till och med 27 augusti.

Tre av de tolv informatörerna är syskonen Nimat och Abdel Ismaiel, 21 och 18 år gamla, samt Rim Biniam, 19, som alla till Sverige från Eritrea med sina familjer för ungefär tre år sedan. De senaste veckorna har de rört sig i bostadsområden iklädda regionens lila västar, delat ut informationsblanketter, hjälpt till med tidsbokning och svarat på invånarnas frågor.

– De behöver hjälp med praktisk information, och många är rädda för att vaccinera sig. De har kanske läst felaktig information på Facebook eller hört från någon annan som inte har vaccinerat sig att vaccinet inte är bra. Då förklarar vi att det är fel och att det är viktigt för att minska smittspridningen, säger Nimat Ismaiel som i huvudsak informerat boende runt Brunnsvägen.

– Min pappa var också rädd i början, men vi uppmuntrade honom och nu har han vaccinerat sig med två doser. Många är oroliga, men när de får myndighetsinformation från oss på sitt språk och ser att vi kommer från Region Sörmland så förstår de att det är viktigt.

undefined
"Det känns bra att få hjälpa till. Men jag lär mig också mycket. Till exempel att våga prata med människor", säger Rim Biniam (höger) om arbetet som hälsoinformatör.

För Rim Biniam, som främst riktat in sig på boende i kvarteren runt Regementsgatan, har arbetet inte bara inneburit en chans att, som hon säger, bidra till något gott, utan även gett en skjuts åt hennes egen väg in i samhället.

– Det känns jättebra att få hjälpa till. Men jag har också lärt mig att våga prata med folk. Det gör mig glad att få träffa nya människor.

Hur långvarigt projektet med hälsoinformatörerna blir återstår att se, men Rim Biniam vill gärna fortsätta.

– Det har varit jättekul.

Vaccinationsgrad varierar

Procentandel av befolkningen som fått första dosen i kommunernas minst respektive mest vaccinerade områden: Siffrorna gäller den 27 augusti och andel av befolkningen över 18 år.

Eskilstuna 56 % i minst vaccinerade området / 93 %i mest vaccinerade området

Flen 67 % / 88 %

Gnesta 79 % / 91 %

Katrineholm 74 % / 94 %

Nyköping 64 % / 94 %

Oxelösund 75 % / 91 %

Strängnäs 75 % / 90 %

Trosa 77 % / 90 %

Vingåker 77 % / 92 %

Källa: Newsworthy, Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!