William vill nå andra som har könsdysfori

Den 25 maj förra året blev ett avgörande datum för William Anttila som är uppväxt i Strängnäs. Då bestämde han sig för att komma ut på riktigt. "Jag tänkte att min fru skulle lämna mig", säger han.

William Anttila är uppväxt i Strängnäs men bor nu i Eskilstuna.

William Anttila är uppväxt i Strängnäs men bor nu i Eskilstuna.

Foto: Anna Hübsch

Strängnäs2023-02-21 11:30

Nyligen hade William Anttila, som är uppväxt i Strängnäs men nu bor i Eskilstuna, sin första föreläsning om sin egen livsresa från kvinna till man. Föreläsningen hölls på domkyrkoförsamlingens Café Paradiset som är en mötesplats för HBTQI-personer, vänner och familj i alla åldrar. Nu hoppas han att det blir fler föreläsningar. 

– Jag hoppas kunna hjälpa andra och ge kunskap till lärare och föräldrar. Jag skulle gärna vilja kunna rädda någons psyke genom att föreläsa. Om någon sitter ensam och tänker på sin könsdysfori vill jag säga "tänk inte på det själv utan prata med någon om det", säger William Anttila.

Könsdysfori är när könsidentiteten inte stämmer överens med det kön man registrerades som när man föddes, och det är förknippat med ett lidande.

undefined
"Jag har tidigare klätt mig i feminina kläder för att göra andra nöjda", säger William Anttila, som nu istället använder kläder som han själv trivs i.

Själv har William Anttila under uppväxten mått dåligt över att han inte kände sig hemma i sin egen kropp. Han föddes som kvinna.

– Jag har tänkt på resan ända sedan jag var sex år. Jag kände att det var något som inte stämde när jag hade tjejkläder. Men jag hade tjejkläder för att jag visste inte om något annat.

– När jag kom i puberteten blev det mer påtagligt. När mensen kom kändes det som att jag fick en stämpel att "nu är du kvinna och nu förväntas du föda barn".

Under grundskoletiden kom William Anttila ut som bisexuell. Under gymnasiet höll han tyst om såväl sexuell läggning som könsdysforin och efter studenten kom han ut som homosexuell.

För några år sedan ansökte William Anttila hos Anova, ett akademiskt specialistcentrum, om att få göra en utredning av könsinkongruens. Han bytte också namn juridiskt till ett pojknamn.

– Men när omgivningen inte tyckte om vad jag gjorde bytte jag tillbaka till mitt tjejnamn och levde som homosexuell. Jag har dolt vem jag är så mycket att jag tror att det blev en chock för en del som står mig nära.

undefined
"Jag är en transperson. På samma sätt som andra måste respektera mig för den jag är måste jag respektera att det tar tid för dem jag känner att acceptera att jag har ändrat mitt namn", säger William Anttila.

Men den 25 maj 2022 blev ett avgörande datum för William Anttila. Då föreläste Ann-Christine Ruuth på Eskilstuna teater. Hon blev rikskändis när hon som präst bytte kön och hennes liv har gett upphov till spelfilmen "Min pappa Marianne", med Rolf Lassgård i huvudrollen.

– Efter att ha hört föreläsningen kom jag ut som William för alla. Jag gick ut med massmeddelande och video på sociala medier. Jag tänkte att min fru skulle lämna mig, men det gjorde hon inte. Hon är ett otroligt stöd och jag är tacksam att jag har henne.

Nu genomgår William Anttila en utredning med målet att få en diagnos som transsexuell och då kunna få hormoner och operation. I nuläget är det rösten och brösten han vill förändra.

– Resten av kroppen känner jag att jag ännu inte vet vad jag vill göra med. Men rösten och brösten är uttrycket som avgör att människor kodar mig som kvinna. Jag vill ta hormoner för att få en mörkare röst och operera bort brösten.

– En reaktion jag har fått är att man inte förstår varför jag inte vill gå hela vägen direkt. Men bara för att man är en transperson betyder det inte att man opererar allt från kvinna till man eller tvärtom.

William Antilla här även fått reaktioner på att han ändrat sitt namn, trots att inte utredningen är klar. 

– Det är för att personer jag möter ska kunna säga mitt nya namn och vänja sig vid det.

undefined
En gång i månaden anordnas Café Paradiset i Domherren Kyrkans hus i Strängnäs. Caféet är en mötesplats för HBTQI-personer, vänner och familj i alla åldrar. Det var här William Anttila höll sin första föreläsning.

Ibland blir han kallad sitt gamla tjejnamn eller att folk säger "hon" om honom.

– Men bara för att jag rättar personen betyder det inte att jag är arg på den. En del säger att det är en generationsfråga om personer accepterar att jag nu är man, men det är det inte. Det handlar om att respektera andra människor. Sen handlar det också om kunskap, men du måste vara öppen för att ta emot information.

– Det är lättare när jag möter nya människor som inte har träffat mig när jag hade mitt gamla namn, säger William Anttila.

I dag finns flera kända personer som har bytt kön; musikern Tone Sekelius, handbollsspelaren Loui Sand samt Lee Christiernsson. Dessa medverkar i böcker och dokumentärer och berättar om sina könsförvandlingar.

undefined
Lee Christiernsson under QX-galan på Cirkus i Stockholm den 6 februari. Lee Christiernsson kom nyligen ut som kvinna och har haft mycket publicitet den senaste tiden.

Vad betyder det att kända människor kommer ut som trans?

– Jag tror det hjälper andra att våga. Men jag är också rädd för att folk bara tror att det är en trend. Samtidigt är det bra att det görs dokumentärer så att människor som inte vet så mycket om trans och könsdysfori får veta mer, säger William Anttila.

Trans och könsdysfori

Trans handlar om könsidentitet och hur man uttrycker sitt kön. Många transpersoner identifierar sig inte med det kön de har tilldelats vid födseln.

Trans har inget med sexualitet att göra utan handlar om vilket kön man själv har eller hur man uttrycker det.

Könsinkongruens kan beskrivas som en känsla av att kroppen inte stämmer överens med könsidentiteten. När denna känsla är förknippad med ett lidande kallas detta för könsdysfori.

Källor: RFSL och Socialstyrelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!