Avtalet, som egentligen skulle gälla till och med 2024, tecknades 2009. Promarina fick då ansvaret för driften av kommunens gäst- och småbåtshamnar i Mariefred och Strängnäs. Syftet var att Promarina skulle utveckla hamnarna, investera i restauranger och nya bryggor.
Men hamnområdena har inte utvecklats i den utsträckning som kommunen hade önskat. Samtidigt har klagomålen från invånarna varit många, bland annat på höjda hyror och dålig service.
– Utfallet blev inte vad vi hade önskat. Vi tror att vi kan nyttja hamnarna på ett bättre sätt, säger Jacob Högfeldt (M), kommunstyrelsens ordförande.
Därför bjöds Promarina in till förhandlingar som resulterade i arrendeavtalet ska avslutas i förtid. Det avtal om upphörande som har tecknats har ännu inte godkänts av kommunstyrelsen eller kommunfullmäktige, men de båda parterna är överens om hur skilsmässan är tänkt att gå till. Kommunen ska ersätta Promarina för de investeringar som företaget har gjort, till exempel bryggor och en sjömack, för totalt 6,1 miljoner kronor. Det ska främst finansieras med försäljning av kommunal mark.
– Vi betalar för att ta över tillgångarna. Det är mycket pengar men det är ett viktigt strategiskt steg för att vi ska kunna nyttja vårt läge vid Mälaren på ett bättre sätt, säger Jacob Högfeldt.
Ambitionen är sedan att båtklubbarna ska bjudas in till dialog om hamnarnas framtid. Tanken är inte att kommunen ska driva hamnarna på lång sikt, utan det är bara tills det att en annan entreprenör kan teckna ett nytt arrendeavtal.
Men tills dess innebär driften av hamnarna en ökad kostnad för kommunen. Ansvaret för driften och personalkostnaderna hamnar hos teknik- och servicenämnden.
– Vi har gjort kalkyler och tittat på Promarinas siffror. I år räknar vi med ett underskott på 370 000 kronor för driften. Men det är försiktigt räknat, så klart hoppas vi att det kommer att gå bättre, säger Urban Svantesson som är markförvaltare i Strängnäs kommun.
Planen är också att omfördela pengar så att teknik- och servicenämnden får en miljon kronor att åtgärda de mest akuta bristerna vid hamnarna.
För båtägarna ska det inte bli några större skillnader, enligt Urban Svantesson. Tanken är att kommunen ska ta över kundregistren och att det inte ska bli några prisskillnader.
– Förhoppningsvis kan båtägarna uppleva en förbättring, att kommunen kan sköta det bättre än tidigare, säger han.
– Vi tror att närvaro är väldigt viktigt. Vi vill höja servicenivån, säger Jacob Högfeldt.
Finns det redan nu någon som har visat intresse för att ta över verksamheten?
– Vi har haft samtal med båtklubbarna och det finns andra intressenter. Men vi måste ha respekt för att det ska fattas beslut i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige först, säger Jacob Högfeldt.