Välkomnar våren med storslagen nyårsfest

Plantering av träd, mat i olika former, musik och dans. Strängnäsbon Abbas Yaqubi har rest till Oslo med släkt och vänner för att fira nowros, det afghanska nyåret, på lördagen. En högtid som avlutas av kvinnorna i den arla gryningen.

Strängnäs/Oslo2015-03-20 20:00

I samband med vårdagjämningen firas nyår i en stor del av världen. På dari, som pratas i Afghanistan, heter högtiden nowros som betyder den nya dagen. Och inför det nya året är det naturen, gemenskap och en framåtblickande positivism som står i fokus för firandet.

Tidningen träffar Abbas Yaqubi och hans pappa Shah Agha Yaqubi hemma i Strängnäs för att prata om traditioner och högtidsfirande. Det är flera gröna växter i rummet och på bordet står frukt och nötter.

– Det afghanska och det iranska nyåret liknar varandra. I Sverige brukar vi fira med god mat tillsammans med vänner och släkt. Vi äter en rätt som heter palau och så dricker vi något som heter hafat mehwah, säger Abbas Yaqubi.

Det sistnämnda betyder sju frukter och börjar förberedas kanske en vecka i förväg. Slutprodukten blir en frukt- och nötblandning som man har i dryck, vilket närmast kan jämföras med den svenska glöggen vid jul. Men dagen börjar med plantering av träd.

– Varje person har något att plantera i och med att det är vår. När det är klart så går man ut tillsammans och har picknick, man äter grönsaksrätter och palau. I Afghanistan finns jättefina parker och där sitter man med grannar och släktingar, fortsätter Abbas Yaqubi.

Nyårsdagen symboliserar resande, förflyttning och framgång. Dagen är en av de största högtiderna och definitivt den största i Iran där firandet pågår i 13 dagar. I Afghanistan fortsätter firandet utomhus tills det blir kväll. Då tar en tradition vid som bara involverar kvinnor.

– Så här ser det ut, säger Abbas Yaqubi, och visar på en bild en ansamling gröna blad i en kruka.

Det är en slags vete som varje kvinna enligt tradition ska så på sitt grönsaksland eller om något sådant inte finns, i en kruka på gården. När nyåret infaller tar kvinnorna sitt vete och samlas kring en stor kastrull där de börjar tilltagningen av en slags deg – en festlig samvaro som håller på till fyra, fem på morgonen. Man äter, dansar och sjunger.

Vad gör männen under tiden?

– De väljer själva om de går på konsert, bio eller sitter hemma. Att spela kort är vanligt, oftast sover de vid elvatiden, säger Abbas Yaqubi och skrattar.

Att plantera träd i Sverige är dock inte lätt vid denna årstid. När familjen Yaqubi kom till Sverige i december 2000 flyttade de först till Högsby. Den 21 mars skulle de plantera ett träd för första gången i det nya landet.

– Jag planterade hemma, säger Shah Agha Yaqubi, skrattar och pekar menande på den stora fikusen i hörnet som har hängt med familjen sedan dess.

Han firade nyår i Afghanistan senaste gången 1979, innan han var tvungen att fly. Han minns att han avrundade kvällen med indiska actionfilmer på bio. Abbas Yaqubi är född i Indien och har aldrig varit i Afghansistan.

Vad betyder det att få fira enligt tradition?

– För oss barn som inte kan resa tillbaka är det viktigt. Om någon frågar mig så vet jag vad nowros är, säger Abbas Yaqubi.

På fredagen åkte den afghanska kristna föreningen i Strängnäs för att fira med en systerförening i Oslo. Sammanlagt blir de 70 personer som äter och dansar in det nya året 1394.

– Vi har en bit kvar till 2015, säger Abbas Yaqubi och ler.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om