Missnöje över läraravtal

Besvikelsen och ilskan är stor hos många lärare efter överenskommelsen om nya löner. Efter krav på 10 000 mer i månaden blev det 1 100, och nu kommer även krav på ordförande Metta Fjelkners avgång.

27 september 2012 12:33

Tre LR-medlemmar, Jens Croneman, Philip Dante och Lars-Göran Hultberg, skriver på debattplats i Svenska Dagbladet att Lärarnas Riksförbunds ordförande Metta Fjelkner bör avgå. Naivt, tycker de om fackledningens förhoppningar om att kommunerna ska vara villiga att betala när avtalet saknar garantier.

"Ni i styrelsen som röstade ja till avtalet bör ställa era platser till förfogande. Som ordförande bör Metta Fjelkner definitivt göra det efter detta misslyckade avtal", skriver de.

– Jag tycker inte det är ett bra avtal, det kan jag säga direkt, säger Per Hoffman, kommunombud för LR i Enköping.

Många av kollegorna han träffar är missnöjda, säger han.

– Vi sade nej till 4,2 procent i ett femårigt avtal i juni, nu säger vi ja till 4,2 i ett fyraårigt avtal. Om vi säger nej måste vi våga bära ett nej genom hela avtalsrörelsen, säger Hoffman.

På Facebook och bloggar bubblar missnöjet med avtalet. Det uppmanas till demonstrationer på fredag kväll. Per Hoffman känner till det, men han tror inte att det är aktuellt i Enköping, däremot i större städer.

Det lärarfacken uppnådde i sin kamp blev cirka 300 kronor mer i månaden än andra jämförbara grupper, 1 100 kronor mer i månaden för lärarna jämfört med omkring 800 kronor som andra i snitt landat på. Dessutom finns i avtalet inga garantier om en endaste krona mer än andra under de kommande tre åren.

Även Anders Johansson, vice distriktsordförande för LR i Kronoberg, är kritisk.

– Jag är nedstämd. Jag har mött många besvikna medlemmar i dag, säger han.

4,2 procent var kanske det som gick att nå just nu, men facken borde ha stannat vid ett ettårsavtal, resonerar Anders Johansson. De sifferlösa perioderna i avtalet, år tre och fyra, kan blir ett fiasko, visar tidigare sifferlösa avtal.

– Detta kan lika gärna vara ett bakslag, säger Johansson.

På frågan om de fackliga ledningarna spänt bågarna för högt svarar han:

- Nej, jag tycker inte att man lurat lärarna, sen förstår jag att många känner sig lurade.

Facken hade krävt 10 000 mer i månaden med ett rejält första steg denna gång.

– Många är medvetna om att den här förhoppningen om 10 000 mer i månaden är ganska utsiktslöst. Man har jobbat ganska länge i kommunerna så man vet ju vad de har för pengar. Men man vill ha respekt, säger Per Hoffman.

Förbundsrådets 79 representanter röstade om avtalet, 55 ja mot 24 nej. Hoffman röstade nej.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!