Al och hassel blommar – pollensäsongen är här

Knappt är julgranen ur huset förrän pollensäsongen är över oss. Al och hassel blommar och med dem kommer rinnande näsor och ögon.

14 januari 2020 10:23

Som en följd av det milda vädret har pollensäsongen redan dragit i gång, rapporterar P4 Blekinge. Palynologiska laboratoriet på Naturhistoriska riksmuseet startade sina pollenmätningar förra veckan och har kunnat konstatera låga halter av pollen från al och hassel i luften.

De är de allra tidigaste. De chansar lite och låter några hängen mogna och pollen flyga i väg, säger Agneta Ekebom, intendent och pollenexpert, till TT.

Även om vädret är mildare än vanligt är luften och marken fortfarande relativt kall så deras pollen rör sig inte så mycket.

Det är främst när man är i närheten av al och hassel som man har besvär. Men det är bra att vara uppmärksam på det. Om man har besvär så kanske det inte är en segdragen förkylning, utan beror på pollen.

Gräspollen finns kvar ända fram till frosten och till exempel gråbo har mätts upp i oktober. Men Agneta Ekebom tycker inte att man behöver oroa sig för en pollensäsong som pågår året runt.

Visst är det ovanligt med blommande al och hassel i januari, men det har hänt förut. Blir det kallare igen tar växterna paus.

Den allra värsta pollenperioden ligger fortfarande framför oss.

Björk är det värsta och den kommer med sol och värme. Det brukar vara i slutet av april eller början av maj.

Fakta: Pollenallergi

Den som har pollenallergi får ofta flera symtom, bland annat vattning snuva och nästäppa, nysningar, klåda i näsan, röda och kliande ögon och trötthet.

På våren är björkpollen vanligast, på sommaren är det vanligare med gräspollen.

De flesta med pollenallergi behöver inte söka vård utan kan först prova att behandla allergin med receptfria läkemedel.

Omkring en femtedel av alla tonåringar och vuxna i Sverige har pollenbesvär under våren och sommaren. Antalet personer som drabbas av pollenallergi har ökat, men under den senaste tiden verkar ökningen ha stannat av något.

Källa: 1177 Vårdguiden

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Boel Holm/TT