EK print webb test test 17 september 2019

Till helgen gör värmen – om än tillfälligt – ett besök i Sörmland. Då väntas temperaturer på upp emot 20 grader när varm luft från Afrika drar in över Europa.

Foto: Foto Fotosson

Sverige2019-09-17 15:41

September har till största delen präglats av typiskt höstväder med regnrusk, blåst, kyliga nätter och morgnar. På samma sätt ser det också generellt ut att fortsätta de närmaste dagarna – men lagom till helgen letar sig en högtrycksrygg in över landet och länet, enligt Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.

– Det gör att de kyliga nordvästliga vindarna ersätts med ganska varma sydvästliga vindar. För Sörmlands del blir det en solig helg, både under lördagen och söndagen.

Temperaturmässigt innebär det 18 till 19 grader på lördagen och ännu varmare på söndagen, upp till 20 grader med chans till temperaturer strax däröver.

Det är luft som legat över de nordvästra delarna av Afrika som då färdas upp över Europa – först till Spanien och Frankrike – och sedan till Sverige under helgen.

Enligt Alexandra Ohlsson råder det i nuläget viss osäkerhet hur vädret blir nästa vecka. Värmen kommer visserligen dämpas, men det blir kanske ingen omedelbar köldchock.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!