Grön IT ska minska koldioxidutsläppen

IT- och telekombranschen kan bidra till att koldioxidutsläppen i Europa minskar med 15 procent fram till 2020. – Det är viktigt att synliggöra hur it möjliggör ett hållbarare samhälle, säger hållbarhetsexperten Tuija Kivistö.

Foto:

Sverige2015-09-14 05:00

Enligt EU-kommissionen kommer cirka två procent av koldioxidutsläppen i Europa från användning och produktion av it- och telekomutrustning och hemelektronik. I takt med att användningen ökar växer energiförbrukningen.

Övriga sektorer står för 98 procent av utsläppen. Med hjälp av innovativa it- och telekomlösningar kan de totala utsläppen minska med 15 procent till år 2020.

Utsläppen kan till exempel minska tack vare att it möjliggör mer flexibla arbetssätt.

– Du behöver inte åka till kontoret varje dag. Du kan jobba hemifrån, vilket gör att du sparar miljön, säger Tuija Kivistö, hållbarhetsexpert på branschorganisationen IT- och Telekomföretagen.

Flexibla arbetssätt har också betydelse för jämställdheten i samhället.

– Forskning har visat att kvinnor tar på sig mera ansvarsfulla roller för att det här flexibla arbetssättet finns. Man kan få ihop både arbete och privatliv. Den biten är också viktig, säger Tuija Kivistö.

Grön IT är ett initiativ från IT-branschen som handlar om minskad miljöpåverkan. Uttrycket används i dag mer sällan. I stället pratar man om Hållbar IT som förutom miljöaspekten också omfattar socialt och ekonomiskt ansvarstagande.

Hållbarhetsrådet utvecklades under 2014 ur det tidigare Miljörådet. Hållbarhetsrådet består av en rad representanter för företag inom IT- och telekombranschen.

En viktig fråga för Hållbarhetsrådet är enligt Tuija Kivistö att synliggöra hur it möjliggör ett hållbarare samhälle. Hon menar att it- och telekomföretagen tar hållbarhetsarbetet på stort allvar.

– Absolut, det här är en del i deras affär. Du måste ha fokus på vad kunden efterfrågar. Vi har på ganska kort tid fått en medvetenhet om hållbarhet i Sverige, vilket jag tycker är riktigt bra.

Andra viktiga frågor för Hållbarhetsrådet gäller återvinning och att produkter inte ska innehålla farliga ämnen. Hållbarhetsrådet håller även ett öga på de så kallade leverantörskedjorna.

– Kunderna vill inte köpa produkter som är producerade i länder som inte har schysta arbetsvillkor, säger Tuija Kivistö.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om