Äggkonsumtionen har ökat från 197 ägg per person 2008 till 222 under förra året.
– Personligen tror jag att nya dieter och det stora intresset för att träna gör att äggkonsumtionen ökar, och därmed också kunskapen om att ägg är nyttig mat, säger Astrid Lovén Persson, verksamhetsledare på Svenska Ägg.
Under påsken frossar svenskarna i ägg. Under påskveckan äter vi cirka 32 miljoner ägg.
– Vi säljer nu naturligtvis mer ägg inför påsken, säger Sten Hellmark på Ostra gård i Eskilstuna.
På Ostra gård produceras varje år 20-25 ton ägg.
– Vi har frigående höns som går fritt inomhus på stallgolv och i sprättbädd. Sen får de gå ut när det är fint väder. Sen har de ett helvegetabiliskt foder som det inte finns något kött- och fiskmjöl i.
Ostra gård härbärgerar cirka 1 200 av de cirka 283 000 hönor som enligt Jordbruksverkets statistik finns i Sörmland.
De flesta påskäggen kommer dock från de mer hönstäta länen Östergötland, Skåne och Västra Götaland.
– Ja, det är klart att där hönsen finns där värps också äggen, säger Åsa Lannhard Öberg, handläggare vid Jordbruksverkets enhet för handel och marknad.
– Det är kopplat till vad du har för naturliga förutsättningar för att få tag på insatsvaror i form av till exempel foder. Här har du tre stycken län med bördig åkermark.
Östergötland är landets hönstätaste län med cirka 1,5 miljoner hönor. I Skåne finns 1,4 miljoner och i Västra Götaland cirka 850 000.
I juni förra året fanns det uppskattningsvis 6 873 700 höns på jordbruksföretag i Sverige. Det är 22 procent fler än 1999.
– Det är en ökad efterfrågan. Sverige haft en speciell salmonellagaranti på ägg som har gjort att vi varit mer skyddade mot import på äggen än på andra produkter.
– Det kommer ju import också som har intyg på att det är salmonellafritt, men vi har kunnat upprätthålla en ganska hög självförsörjningsgrad.
Mönsterås kommun i Småland är landets hönstätaste kommun med 458 238, tätt följd av Mjölby med 423 170.
Flen är Sörmlands hönstätaste kommun med 90 479 höns, följt av Katrineholm med 82 929. I Strängnäs finns 3 194 hönor och i Eskilstuna 1 919.
Enligt Åsa Lannhard Öberg förekommer det överproduktion och lönsamhetsproblem i äggsektorn.
– Det finns ju en vikande efterfrågan på burägg. I Sverige ställde vi tidigt om till godkända, inredda burar, men flera detaljhandelsföretag fasar nu ut buräggen från hela eller delar av sortimentet.
– Frigående system i flera plan har också blivit vanligare. Då har man fått in flera höns i sina befintliga stallar.
– Det har varit överskott i hela Europa det senaste året så det är inte bara ett svenskt problem.
Ostra gård i Eskilstuna hade tidigare 8 000 burhöns. Nu har man övergått till att ha frigående höns och har minskat antalet till 1 200. Personalen har också minskats från sex anställda till två säsongsanställda.
– Det är helt underbart att vara småskalig, säger Sten Hellmark på Ostra gård.