– Det är fortfarande jättebilligt att ha tjänstebil. Förmånsvärdet är inte i närheten av vad det faktiskt kostar att äga en bil. Det har också gjort att antalet förmånsbilar har ökat kraftigt de senaste åren, säger Ronny Svensson som är landets mest kända företagsbilsexpert.
Han är vd för tjänstebilsföretaget Ynnor AB som bland annat erbjuder konsulttjänster och databaslösningar.
Förmånsbeskattningen av tjänstebilar påverkas bland annat av statslåneräntan. I slutet av förra året sänktes statslåneräntan från 0,90 procent till 0,65 procent. Dessutom har prisbasbeloppet, som också påverkar förmånsvärdet, sänkts med 200 kronor till 44 300 kronor.
Enligt Ynnors beräkningar får förändringarna till följd att förmånsvärdet för en bil som kostar 300 000 kronor i år blir drygt 500 kronor lägre än förra året.
Dagens system för tjänstebilar infördes 1997. Sedan dess har kostnaden för att ha tjänstebil stått stilla. Samtidigt har kostnaden för att själv äga en bil stigit med cirka 70 procent. Enligt Ynnor har antalet tjänstebilar under samma tid fördubblats från 150 000 till omkring 250 000 i dag.
Vilket råd har du till företag som funderar på att skaffa förmånsbilar?
– Jag tycker att man ska titta på klimatsmarta bilar, alltså bilar som helt enkelt är miljömässigt bättre än andra. Då får du också bättre andrahandsvärden. Du kommer säkert att få en bättre skattesituation för föraren. I framtiden riskerar du inte att åka på några direkta Svarte Petter-bilar som du säkert kommer att göra om du har bränsleslukande bilar, säger Ronny Svensson.
Dagens regler om tjänstebilsbeskattningen gäller till och med den 31 december i år.
– Med tanke på att det är så billigt och att staten behöver få in pengar så vore det ganska så enkelt att styra upp detta och ta en högre beskattning. Det vore det naturliga. Men vi ser inga indikationer på detta, säger Ronny Svensson.
Den svenska marknaden för tjänstebilar domineras av Volvo. Per Larsson är försäljningschef på Bilia i Eskilstuna.
– Förra året gick det riktigt bra. Det här året har startat bra. Vi ser ljust på även det här året.
Volvo V70 är den modell som Bilia säljer mest av till tjänstebilskunder.
– Förra året kom det väldigt många bilar som klarade miljönormerna för miljöbilar. Många tittar på miljöfrågorna när man väljer tjänstebil.
Jonas Simling är vd för Simling Bil i Strängnäs. Han upplever att försäljningen av tjänstebilar är stabil.
– Den har inte påverkats av några eventuellt lägre förmånsvärden. Sedan är det vissa regler kring förmånsvärdena som har förändrats genom åren, säger han.
Toyota Auris Hybrid Touring Sports är det vanligaste tjänstebilsvalet hos Simling Bil.
– Vi har väldigt många produkter på gång som är gynnsamma för tjänstebilsåkarna. På så sätt tycker jag det känns bra, men det är bökigt att regelverket förändras.