Historiskt låga elpriser gynnar kunderna

Priserna på både rörliga och bundna elavtal var under tredje kvartalet de lägsta på över tio år. Det framgår av ny statistik från Energimyndigheten.

Foto:

Sverige2015-12-11 06:00

– Priserna speglar den utveckling vi nu har sett under ett antal år. Vi har haft ett antal år med hög nederbörd, ökad elproduktion från vindkraft samt en stabil elproduktion från de övriga kraftslagen. Även priserna på CO2, kol och gas har legat på en mycket låg nivå vilket påverkar de nordiska elpriserna nedåt berättar Daniel Andersson, analytiker på Energimyndigheten.

I november förra året var det genomsnittliga erbjudna jämförpriset 83,17 öre per kilowattimme för avtal om rörligt pris. I november i år var motsvarande jämförpris 75,65 öre per kilowattimme. För en normalvilla innebär det att månadskostnaden i november var 135 kronor lägre i år jämfört med samma månad förra året.

– Den verkliga besparingen beror givetvis på konsumentens faktiska förbrukning och vilket typ av avtal den har tecknat. Att aktivt välja elavtal kan ibland innebär en ännu större besparing än generellt låga elpriser, särskilt för den som inte sett över sitt avtal på ett tag, säger Erik Schrammel, analytiker och ekonom vid Energimarknadsinspektionen.

Även trenden att andelen kunder med rörliga avtal ökar håller i sig. I september 2015 hade 45,6 procent av elkunderna ett avtal om rörligt pris, och andelen med tidsbundna avtal var 32,6 procent. Ett år tidigare uppgick motsvarande andelar till 41,2 respektive 36,9 procent.

– Normalt är det så att när elpriset är lågt så tjänar man på att ha ett rörligt pris. Historiskt sett har man tjänat på att ha rörligt pris, men det kan innebära tillfälliga prisuppgångar. Det kan även bli mer varaktiga prisuppgångar. Har man då ett rörligt avtal riskerar man att det blir ganska mycket dyrare, säger Jerker Sidén vid Energimarknadsinspektionens konsumentkontakt.

Han berättar att vanliga villaägare kan dra nytta av det låga elpriset genom att se över sina elavtal. På Energimarknadsinspektionens webbtjänst Elpriskollen.se kan elkunder jämföra priser och avtal.

– Det är en statlig, oberoende prisjämförelse dit samtliga elhandlare har en skyldighet att rapportera sina priser enligt de standarder som finns. I Elpriskollen ska alla kostnader vara medräknade utom elnätsavgifterna, säger Jerker Sidén.

Andelen kunder med anvisade avtal uppgick i september till 14,2 procent. Anvisat pris är det pris man får när man flyttar in i ett nytt boende och inte gör ett aktivt val av elhandlare.

– Det är viktigt att man är aktiv på marknaden, att man gör ett aktivt val av elhandlare. Det kan sluta med att man får samma elhandlare som har det anvisade priset, men om man gör ett aktivt val hos den elhandlaren är det nästan garanterat att man får ner elpriset, säger Jerker Sidén.

Daniel Andersson på Energimyndigheten tror att elpriserna kommer att fortsätta vara ganska låga framöver.

– Vi fortsätter bygga ut elcertifikatsystemet. Framåt 2020, när vi börjar stänga delar av den svenska kärnkraften, ser vi en viss prisökning, men den är inte jättestor. Vi är mer beroende av våt- och torrår. Får vi torrår nästa år får vi högre priser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om