Misshandeln av PeO Wärring kommer i en tid då många röster inom medievärlden höjts för att skyddet mot journalistkåren måste tas på allvar. Både när det gäller det förebyggande arbetet och prioriteringen av de anmälningar som kommer in till polisen.
— Ska man se någonting positivt med den här händelsen, så är det reaktionerna från medievärlden, som säger att nu får det vara nog, säger Jeanette Gustafsdotter, vd för branschorganisationen Utgivarna.
Hon menar att de reaktioner som kom från Mediesverige under söndagen, var högst rimliga, oavsett om händelsen visar sig ha koppling till PeO Wärrings yrkesroll eller inte. De som slöt upp bakom PeO Wärring belyste vikten av den lokala journalistiken och den betydelse för demokratin som hot mot denna får.
— Denna reaktion ska komma, oavsett bakgrunden till misshandeln. Det är en rimlig indiciekedja trots allt. Och om det finns en koppling mellan misshandeln och journalistiken är det inte bara en personlig tragedi utan ytterst ett hot mot demokratin.
Jeanette Gustafsdotter har under hösten vid upprepade tillfällen försökt få till ett möte med säpochefen Anders Thornberg för att få klarlagt hur Säpo jobbar med hot mot journalister i allmänhet och med hot mot lokaltidningar i synnerhet. Detta efter flera lokaltidningar, däribland Östgöta Correspondenten, Värmlands Folkblad, GT och Eskilstuna-Kuriren blivit hotade och trakasserade under året som gått.
— Hoten har ökat och jag tror att det beror på att de som hotar ser att det är fritt fram att hota ostört. Hoten är lågt prioriterade. Det har också blivit ett mer hätskt samhällsklimat och det har lett fram till att man hotar mer och går från ord till handling, säger Jeanette Gustafsdotter.
Det är enligt författningsskyddet Säpos uppgift att motverka brott som riktar sig mot journalister i deras yrkesutövning.
— Vi har uttalat att Säpo bryter mot författningsskyddet och att detta måste tas på större allvar sedan vi sett att hoten ökat allvarligt. Eskilstuna-Kuriren var ett av de exemplen vi påtalade då, säger Jeanette Gustafsdotter.
Nu har Utgivarna fått besked om att mötet med säpochefen sker på onsdag.
— Nu måste Säpo verkligen prioritera detta och det är lika viktigt att den lokala polisen också gör det.
Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling har tidigare uppmärksammat en färsk undersökning bland förbundets medlemmar som visar att fyra av tio journalister på något sätt blivit hotade och kränkta de senaste åren.
Undersökningen visar också att polisen lade ned förundersökningen i över hälften (51,9 procent) av de polisanmälda påtryckningarna, trakasserierna och hoten.
Enligt pressombudsmannen Ola Sigvardsson finns det uppenbarligen en trend att journalister utsätts för hot.
— Det är oerhört allvarligt. Det är uppenbarligen så att tonen och sättet mot journalister som utför sitt arbete har hårdnat.
Ola Sigvardsson kan inte minnas att det någonsin tidigare hänt att en chefredaktör blivit misshandlad.
— Hot är vanligt och en sak, men när det övergår i fysiskt våld blir det någonting helt annat. Där måste polisen fundera över hur man ska hantera detta.
Per Clareus, pressekreterare hos justitieminister Beatrice Ask säger att det är av största vikt att polisen går till botten med omständigheterna kring misshandeln av PeO Wärring.
— Om det här handlar om att någon ville tysta PeO Wärring så är det förstås allvarligt. Det är också en omständighet som ska vara försvårande enligt lagen. Men det är nu väldigt viktigt att olika myndigheter jobbar hårt med hoten mot journalister, säger Per Clareus.