Kamera på drönare het potatis

Drönarbranschen växer så det knakar. Utvecklingen hotas dock av kravet på att man måste söka tillstånd för att använda kamera på drönare. Det menar branschorganisationen UAS Sweden.

Sverige2015-07-10 06:30

Kameraövervakningslagen reglerar de kameror som är fast uppsatta under en längre tid vid till exempel banker, butiker och gator. Förvaltningsrätten i Malmö avgjorde nyligen ett mål om kameraanvändning på drönare var tillståndspliktig enligt kameraövervakningslagen eller inte.

Enligt UAS Sweden är kravet i praktiken samma sak som ett förbud mot kameror på drönare. De huvudsakliga skälen för att få tillstånd är nämligen att man ska förebygga brott eller förhindra olyckor.

Eftersom det är sällsynt med operatörer som använder drönare i detta syfte menar UAS Sweden att den rättsliga följden blir att de flesta som söker tillstånd inte kommer att beviljas det.

– Det innebär att de här 1 000 anställda och miljardomsättningen riskerar att slås sönder fullständigt, säger Kim Mortensen, ordförande i branschorganisationen UAS Sweden.

Tillstånd söks hon länsstyrelsen. Enligt Kim Mortensen är processen både dyr och tidskrävande.

Förvaltningsrätten i Malmö kom fram till att kameraövervakningslagen inte är tillämplig eftersom en kamera som är fäst på en drönare inte är varaktigt uppsatt i lagens mening. Förvaltningsrätterna i Linköping och Stockholm har kommit till liknande slutsatser i andra domar.

Datainspektionen, som är tillsynsmyndighet för kameraövervakningslagen, har överklagat förvaltningsrättens dom till kammarrätten som har beviljat prövningstillstånd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om