Kultur är värt mer än vi betalar för

Forskning på Handelhögskolan visar att kulturevenemang och kulturinstitutioner måste ses i ett större samhällsekonomiskt perspektiv när man mäter effekterna.

Sverige2013-12-11 06:00

Erik Lundberg, doktorand i företagsekonomi vid Handelshögskolan i Göteborg forskar just nu om de ekonomiska effekterna av evenemang, forskningen visar att kultur är värt mer än vi betalar för.

Erik och hans kollegor har forskat på ett bredare plan än enbart de synbara ekonomiska.

— Vi tittar till exempel även på de sociala, kulturella och miljömässiga effekterna, säger han.

Redan nu finns en del resultat att tillgå utifrån kollegan John Armbrechts avhandling: "The value of cultural institutions: Measurement and Description ". Här synliggörs den livskvalitet som kulturen för med sig för stadens invånare och besökare. Kulturens effekter måste därmed ses i ett större samhällsekonomiskt perspektiv.

— Metoderna i avhandlingen sätter även ett värde på andra effekter som kulturen skapar, baserat på individens upplevda värde, berättar Erik Lundberg och förklarar att med värde menas att om man betalar 100 kronor för en entrébiljett, men egentligen hade varit beredd att betala 300 kronor, så är värdet av besöket 300 kronor - och inte 100.

Denna värdering är särskilt viktig för offentligt finansierade kulturinstitutioner där biljettkostnaden är subventionerad av staten. Att det finns möjlighet att kunna göra ett besök eftersom institutionen finns där innebär också ett värde för staden. I Armbrechts avhandling studeras Vara konserthus, Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn och musikfestivalen Way Out West i Göteborg. Det totala värdet som skapas vid alla tre studieobjekten visar sig vara högre än kostnaderna som de för med sig.

I avhandlingen kan man utläsa att det är personer som är gifta och som har barn över 18 år som har minst tröskel för att besöka museum och konserthus där resekostnader tillkommer. Festivaler påverkar en stad positivt. Har man haft en positiv upplevelse kan det också generera fler framtida besök på orten, det vill säga turismen kan påverkas positivt.

— Den grundläggande frågan för samhället är: Vad ger pengarna som går till kulturen? Att då bara titta på besökssiffror och vad vi får tillbaka i form av skatter och andra intäkter är ett smalt perspektiv. Kulturen är värd mer än så för oss som individer och samhällsmedborgare, förklarar John Armbrecht.

Erik Lundberg har tagit vid och forskar vidare kring kulturens effekter och berättar:

— Det är väldigt ofta som evenemang inte går ihop och det som presenteras innan ett evenemang är oftast glädjekalkyler. I vår forskning tittar vi dels på den krassa ekonomin, det vill säga kronor och ören, men också vilket miljömässigt fotavtryck det ger i from av använda miljöresurser samt hur lokalbefolkningen upplever evenemanget. På så sätt räknar vi ut det totala ekonomiska värdet.

Han berättar att lokalbefolkningen överlag - även om det även finns de som har negativa åsikter - har ett stort positivt upplevt värde av festivalen Way Out West.

— Många uppskattar att det blir mer liv och rörelse som bidrar till att ge staden puls.

Nu väntar fortsatt forskning kring effekterna av inomhus- EM i friidrott samt kanske ytterligare något evenemang.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om