Lidl öppnade sin första butik i Tyskland på 70-talet. I dag finns kedjan i över 25 länder med sammanlagt närmare 10 000 butiker varav över 160 i Sverige.
– Först kan man bara konstatera de har varit väldigt uthålliga och sett långsiktigt på Sverige. Det tog ganska lång tid innan svenskarna accepterade Lidl, säger Lena Larsson, vd på HUI Research.
Enligt DLF, som är branschorganisation för företag som säljer dagligvaror till handel, restauranger och storhushåll i Sverige, är Lidl i dag en betydande kund för många leverantörer.
Det brittiska Instititute of Grocery Distribution, IGD, har tagit fram rapporten "Lidl - Five Strategic Initiatives: Transitioning to a Mainstream Retailer". Enligt rapporten håller Lidl på att gradvis förvandlas till en "vanlig" kedja.
Genom att satsa på större butiker och utökat sortiment vill Lidl enligt rapporten få kunder att handla alla sina hushållsförnödenheter i en och samma butik, så kallad one stop shopping. Sortimentet utökas bland annat med ekologiska varor och egna varumärken med hög kvalitet.
Lidl satsar även mer pengar på marknadsföring. Ett exempel är PR-kuppen med restaurang Dill som öppnade i Stockholm under en period 2013. Enligt reklamen skulle en brittisk stjärnkock öppna en pop up-restaurang. Det framgick inte att restaurangen tillhörde Lidl. Gästerna serverades mat tillagad på varor från lågpriskedjan. Restaurangen blev mycket populär. Först efter några veckor avslöjades att Lidl stod bakom den, något som man även kunde utläsa om bokstäverna i ordet Dill kastades om. Enligt Lidl var syftet att visa att bra mat inte behöver kosta mer än vad den gör i kedjans butiker.
Lena Larsson på HUI Research menar att Lidl har gynnats av att den generella attityden i samhället till lågpris har förändrats.
– Det är helt okej, till och med bra, att vara en smart shoppare. Det är smart shopping det handlar om här. Många har inte Lidl som enda butik, utan man har ofta tvåbutiks-beteende där man handlar vissa saker på Lidl och vissa saker på andra ställen.
Lågpriskedjorna brukar delas upp i två kategorier. Lidl har räknats till kategorin hard discount som innebär att utbudet är smalare och att kedjan har många egna produkter. Kategorin soft discount innebär att kedjan har ett bredare sortiment. I Sverige är det framför allt Willys som ingår i kategorin soft discount.
– Jag tror att Lidl kommer att fortsätta vara en lågpriskedja. Möjligtvis att de rör sig mer mot soft discount i stället för hard discount, säger Lena Larsson.