Flera engångsartiklar i plast förbjuds den 1 januari

Från årsskiftet blir engångsprodukter i plast så som sugrör, bestick och tallrikar förbjudna i Sverige. Även konfetti av plast blir förbjudet att använda utomhus efter den 30 april nästa år.

Per Bolund, Sveriges miljö- och klimatminister, konstaterar att engångsbestick i plast blir förbjudna från den 1 januari 2022. OBS! Bilden är ett montage.

Per Bolund, Sveriges miljö- och klimatminister, konstaterar att engångsbestick i plast blir förbjudna från den 1 januari 2022. OBS! Bilden är ett montage.

Foto: Niklas Holm / Kristian Pohl, Regeringskansliet

Sverige2021-11-04 20:10

Allt handlar om att engångsprodukter i plast inte ska finnas på marknaden framöver, att ersätta med bättre alternativ, att öka återvinningen samt att vidta åtgärder som minskar nedskräpningen.

Från den 1 januari förbjuds följande i engångsplast:

Bomullspinnar (tops).

Sugrör.

Bestick och ätpinnar.

Omrörare för drycker.

Ballongpinnar.

Tallrikar.

Även matlådor för snabbmat som innehåller expanderad polystyren kommer att förbjudas har regeringen beslutat.

undefined
Sveriges miljö- och klimatminister Per Bolund.

– Engångsplast spelar en viktig roll i vårt samhälle men ska användas med försiktighet och så långt som möjligt återvinnas. De beslut som regeringen har fattat i dag innebär att vi tar ett samlat grepp kring hur vi använder engångsplast. Rätt plast ska användas på rätt plats, säger Per Bolund, miljö- och klimatminister.

Kommuner vittnar om att nedskräpning av konfetti av plast ökat de senaste åren. Av den anledningen blir det förbjudet att använda konfetti som innehåller plast utomhus och börjar att gälla den 30 april 2022. Det här är ett exempel på där papper kan ersätta plast och ge en likvärdig produkt.

Trenden att äta mat och dryck i engångsförpackningar är onödiga miljöproblem. Från 2024 kommer det att ställas krav på att de som erbjuder snabbmat och dryck i engångsförpackning också ska erbjuda ett flergångsalternativ. Syftet är att man ska kunna fortsätta att handla mat och dryck som i dag, men utan den miljöpåverkan som engångsartiklarna ger.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!