Många är oroliga för att bli lurade på nätet

En fjärdedel av svenskarna oroliga för att bli lurade på nätet. Bedrägerier via bluffmejl och sociala medier är vanliga tillvägagångssätt.

Nätbedrägeri.jpg

Nätbedrägeri.jpg

Foto:

Sverige2015-11-03 05:30

Många svenskar känner en oro för att utsättas för it-bedrägerier. Det framgår av en undersökning som Ipsos har utfört på uppdrag av it-säkerhetsföretaget Sentor.

En fjärdedel av de tillfrågade uppger att de är rädda att någon ska lura dem att lämna ut känslig information. Oron är störst bland unga i åldern 16-29 år där hela 38 procent oroar sig för att bli lurade att lämna ut känslig information.

Anders Söderström är vd på Sentor. Han säger att företaget kan se i sin övervakningstjänst att antalet bluffmejl ökar.

– Det syns att bedragarna har blivit bättre på att lura mottagarna. I dag är det betydligt svårare att särskilja ett bluffmejl från ett legitimt mejl. Faran är inte bara att mottagaren kan luras att klicka på en länk och fylla i sina användar- eller kreditkortsuppgifter. I dag ser vi allt fler försök som infekterar mottagarens dator med ett utpressningsvirus, där offret måste betala för att få tillgång till sina filer som viruset har krypterat.

Enligt Sentor blir det även vanligare med bedrägerier via sociala medier. Det kan till exempel handla om att Facebookbedragare tagit kontroll över någons konto och sedan utgett sig för att vara en vän eller släkting som behöver hjälp att genomföra en transaktion.

I Sentors undersökning uppger 29 procent av de tillfrågade att de har misstänkt att en person utgett sig för att vara någon annan för att få tillgång till information som de tillhandahåller.

Tomas Wahlstedt är marknadschef på Sentor. Han tipsar om några saker man kan göra för att undvika att drabbas.

Var restriktiv med att lämna ut personlig information över mejl och telefon om du inte är helt säker att du kommunicerar med rätt person. Det blir vanligare att personer tar kontakt och låtsas vara från ett specifikt företag eller myndighet. Vid tveksamhet bör man ta kontakt med organisationen, till exempel för att höra ifall de verkligen har skickat ut ett mejl.

Han rekommenderar även att man ska uppdatera sin programvara till den senaste versionen.

– Angripare hittar löpande säkerhetshål i programvaror. Leverantörerna försöker att täppa till dessa säkerhetshål med uppdateringar av programvaran och det är viktigt att frekvent installera dessa uppdateringar. Många programvaror kan konfigureras så att de uppdateras automatiskt så fort det finns uppdateringar.

Ett annat sätt att skydda sig är att välja starka lösenord och se till att ha unika lösenord för varje tjänst.

– För de viktigaste kontona är det dessutom rekommenderat att använda sig av tvåfaktorsautentisering, det vill säga att man exempelvis vid inloggning får en kod till sin mobiltelefon som man måste ange.

Tomas Wahlstedt avråder även från att klicka på länkar och bifogade filer.

– Var restriktiv med vilka länkar och filer du klickar på eftersom många virus sprids på detta sätt. Ofta kan man föra muspekaren över en länk, utan att klicka, för att få se exakt var länken leder. Är det inte till en webbadress som verkligen hänger ihop med avsändaren skall man inte klicka på länken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om