Kontanterna håller på att försvinna från samhället i snabb takt. Sedan 2010 har andelen bankkontor som inte längre hanterar kontanter ökat från 16 till 43 procent. På två år har 645 bankomater försvunnit i landet.
Björn Eriksson är ordförande i Säkerhetsbranschen som är en branschorganisation för säkerhetsbolag. Han har tidigare varit rikspolischef och landshövding i Östergötlands län.
Han lanserade nyligen sin vitbok Korten på bordet. I vitboken går han bland annat igenom vilka effekter ett helt kontantlöst samhälle skulle medföra och vilka krafter som ligger bakom utvecklingen.
– Bankernas tystnad är talande. De är privata företag och agerar utifrån att maximera sin vinst, och kortbetalningar är helt enkelt väldigt lönsamma, säger Björn Eriksson.
Han hävdar att utvecklingen inte är konsumentdriven utan skyndas fram av storbankerna.
– Korthantering kan bankerna ta betalt för i motsats till kontanthantering som de inte får avgiftsbelägga.
Om kontanterna helt skulle försvinna skulle det drabba utsatta grupper som i dag nekas bankkort, enligt Björn Eriksson. Det handlar bland annat om personer utan fast inkomst och som därför inte anses kreditvärdiga och personer med skulder.
Björn Eriksson pekar också på sårbarheten hos ett kontantlöst samhälle. Eftersom det är beroende av elektronisk infrastruktur kan det störas av till exempel tekniska fel och elavbrott.
Tidigare hade Riksbanken ansvaret för kontanthanteringen, men det lyftes bort efter ett avregleringsbeslut 2005. Sedan dess har ingen offentlig myndighet haft det ansvaret.
Lämpligheten i detta utreddes av den förra regeringen som tidigare i höstas lade fram ett betänkande. Björn Eriksson menar dock att utredningen missade den viktigaste aspekten, nämligen att säkra tillgången till kontanter i samhället så länge människor efterfrågar dem och samhället är beroende av dem.
Björn Eriksson vill därför att regeringen ska tillsätta en kompletterande utredning där detta medborgerliga perspektiv finns med.
– Lämpligt vore att samtidigt utreda möjligheten att lagstifta om att banker ska vara skyldiga att hantera sedlar och mynt för att beviljas oktroj, säger Björn Eriksson.
Finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund (MP) vill inte kommentera Björn Erikssons förslag. Per Bolund konstaterar att Kontanthanteringsutredningens betänkande är ute på remiss och väljer att inte föregå remissförfarandet och dess utfall. Om det ger anledning att lyfta andra närliggande frågor är enligt Per Bolund för tidigt att säga.
Fråga: Vad tycker du om det kontantlösa samhället?