LRF Konsult är Sveriges största fastighetsmäklare av skogs- och lantbruksfastigheter och producerar fortlöpande prisstatistik.
Genomsnittspriset för skogsmark i Sverige steg år 2015 till 389 kronor per skogskubikmeter. Det är en ökning av riksgenomsnittet med 4,8 procent jämfört med 2014.
Enligt LRF Konsult har utfallet påverkats av det låga ränteläget, ett lägre utbud jämfört med tidigare år samt ett ökat intresse för investering i skog.
– Sammantaget blir LRF Konsults bedömning att marknaden för skogsmark fortsatt kommer vara stabil under 2016 men att världsmarknadsläget och priset för skogsråvara blir viktigt att följa, säger Markus Helin, chefsmäklare på LRF Konsult.
Prisstatistiken redovisas även på detaljnivå i tio geografiska områden. I området som omfattar Stockholm och Sörmland ökade förra året priset på skogsmark med två procent till 515 kronor per skogskubikmeter.
– Det är ganska stabilt. Det finns en balans mellan köpare och säljare, vilket är tryggt för alla parter, säger Joakim Aro, registrerad fastighetsmäklare och skogsmästare på LRF Konsult i Nyköping.
– Ränteläget är väldigt gynnsamt. Det kompenserar att priset för råvaran när man avverkar har sjunkit lite det senaste året.
Den största affären i länet förra året rörde en skogsfastighet norr om Katrineholm
– Det var en fastighet på drygt 1 600 hektar jag förmedlade där uppe. Köpeskillingen landade på 165,5 miljoner, berättar Thomas Nordén, registrerad fastighetsmäklare på LRF Konsult i Katrineholm.
Utgångspriset var 150 miljoner kronor. Köpare var statliga Sveaskog.
Enligt Joakim Aro vill köpare som planerar att bosätta sig på en fastighet gärna ha ett bra hus och tillgång till eget vatten.
– Det gör det väldigt mycket enklare när man ska sälja om det finns tillgång till eget vatten, säger Joakim Aro.
Han menar att köparna har blivit mer selektiva och tittar mer på skogens kvalité än tidigare.
– Kvalité kan dels vara hur skogen är skött, om den har en jämn åldersfördelning. Det är väldigt avgörande för priset om fastigheten ligger i ett område med bra jakt. Min uppfattning är att köparna är noggrannare än de var för fem år sedan.
Merparten av de sålda fastigheterna har både åkerbete, ett gårdscentrum med en lada och skogsmark.
– Skogen har ofta skötts ganska traditionellt. Skogen består till största delen av barr, gran och tall. Inslaget av löv varierar beroende på hur man har skött fastigheten genom åren.
Joakim Aro menar att många som investerar i skog ser det som en trygg placering.
– Skogen växer alltid och den växer väldigt långsamt, men till en given avkastningsprocent. Det är klart att virkespriser fluktuerar, men man måste inte avverka ett givet år. Om man har ekonomiska resurser kan man invänta bra priser.
– Sedan är det säkerligen som så att det finns en status i att äga en skogsfastighet eller jordbruksfastighet i Sörmland med jakt och allt vad det innebär.