Ronny Hermansson är länsfiskekonsulent i Västmanland och samordnare för arbetet med fiskefrågor vid de länsstyrelser som ligger runt Mälaren. Han känner igen yrkesfiskarnas bild av att skarvskadorna har ökat.
– Det är min uppfattning också att i stora områden är det väldigt mycket skador på framför allt gös, men även på ål. Det har jag sett själv när jag varit ute och tittat på fisk när man har vittjat bottengarn.
Enligt Ronny Hermansson kan länsstyrelserna inte göra så mycket för att hjälpa yrkesfiskarna förutom att bevilja skyddsjakt.
– Det har varit ganska generösa regler för skyddsjakt på skarven. Det blir väldigt lite utnyttjat tack vare att det är svårt att vara ute och fiska och samtidigt bedriva någon form av skyddsjakt.
Ronny Hermansson efterlyser tydligare riktlinjer för hur skarven ska förvaltas. Han tycker inte att Naturvårdsverkets förvaltningsplan för skarv 2014 ger tillräckligt klar vägledning för hur skarven ska förvaltas i förhållande till andra arter. Han saknar till exempel besked om hur skarven ska prioriteras i förhållande till den rödlistade ålen.
– Vad är viktigast? Att vi har mycket skarv eller att försöka rädda ålen? Det är väldigt svårt att se hur skarven ska förvaltas. Det blir väldigt mycket rabblande av lagregler.
Ronny Hermansson menar att otydligheten beror på att Naturvårdsverket har haft en dubbel roll när det har tagit fram en förvaltningsplan samtidigt som det är överklagandemyndighet.
– Man kan inte säga bu eller bä eftersom man i nästa läge måste kunna ta hand om överklaganden av till exempel länsstyrelsens beslut om skyddsjakt.
Det är också tveksamt om yrkesfiskarna kommer att få tillstånd för äggprickning. Detta sedan Naturvårdsverket tidigare i år stoppat prickning av skarvägg i Stockholm efter ett överklagande från Stockholms Ornitologiska Förening och SOF/BirdLife Sverige som bland annat var kritiska till att även kläckningsfärdiga ungar dödats.
Nichlas Dahlén arbetar med fiskeärenden på länsstyrelsen i Gävleborg. Han har tidigare arbetat på länsstyrelsen i Sörmland. Han konstaterar att yrkesfiskarna drabbas av skador som de inte får ersättning för.
– Man borde titta på om det går att få ersättning för skador som sker likt det man får i dag för sälskador. Lätta upp de ersättningsregler som finns för att även inkludera skarv.
Riksdagen beslutade 2012 att Sverige ska arbeta för möjligheten att införa allmän jakt på skarv.
– Den stora frågan är när det blir allmän jakt på skarven. Den är skyddad av EU:s förordningar, säger Ronny Hermansson.