Leveranskrisen i vården kan leda till lagändring

Sjukhusens materialbrist kan leda till att lagen ändras. En majoritet av riksdagspartierna öppnar för att se över lagen om offentlig upphandling, rapporterar Dagens Medicin.

23 oktober 2019 20:28

När fem regioner bytte leverantör uppstod brist på sjukvårdsmaterial och mängder med operationer fick ställas in.

Nu öppnar sex av riksdagens åtta partier för att se över lagen. Centerpartiet, Kristdemokraterna, Liberalerna, Moderaterna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet är positiva till en översyn. Miljöpartiet har inte tagit ställning. Socialdemokraterna är emot, enligt Dagens Medicin.

Centerpartiets sjukvårdspolitiska talesperson Anders W Jonsson kallar materialbristen "ett haveri av sällan skådat slag" och är en av politikerna som kan tänka sig en skärpning av lagens formuleringar kring kvalitet.

Enligt lagen kan man väga in kvalitetskriterier, men det är få regioner som vågar säga nej till ekonomiskt fördelaktiga anbud till förmån för kvalitet. Orsaken är att alla större anbud överklagas och i domstol är det nästan omöjligt att bevisa vad kvalitet är, säger han till tidningen.

Civilminister Lena Micko (S) anser att dagens lagstiftning räcker, men att regionerna kan agera annorlunda vid upphandlingarna.

"Det som främst kan göras bättre generellt sett är avtalsuppföljning", säger hon i en skriftlig kommentar till tidningen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!