- Det är bra att det skapas debatt kring det här ämnet eftersom det sätter arbetssökandet i fokus. Jag är av den meningen att man naturligtvis inte kan skapa jobb som inte finns, men att man med sitt sätt att agera kan påverka möjligheterna till att hitta ett jobb.
Det var den inställningen och den erfarenhet hon har i bagaget som jobbcoach som gjorde att hon tackade ja till att bli programledare för Jobbjägarna. Här får personer som långvarigt gått arbetslösa coachning vidare. Röster har höjts i debatten om förnedrings-tv.
- Vad som är förnedring eller inte ligger i betraktarens öga och öra, ordet förnedring är ett värderingsord. Därför kan inte jag uttala mig om hur andra ska tycka eller reagera, säger hon.
Men utifrån Julias eget perspektiv så säger hon att hon inte hade velat vara programledare för Big Brother till exempel, vilket hon ser som något som mer kan klassas som just förnedrings-tv.
- Visst, deltagarna i Jobbjägarna kanske gråter och blir lite pressade av mig som coach. Insikter gör ont och insikter skapar känslor. Men deltagarna har ju alltid ett eget val. Och ska man komma ur ett tidigare beteende kanske det är just pressen som behövs. Mitt syfte är ju att hjälpa de arbetslösa till att hitta ett jobb.
Julia har coachat arbetslösa i många år som coach, bland annat på Startcentrum i hemstaden Örebro.
- Jag har hållit på sedan -97 med jobbcoachning i olika former. Ett av de verktyg som man kan använda sig av och som är mycket användbart för ledare är TURMÖ. Att ett mål ska vara tidsatt, utmanande, realistiskt, mätbart och överenskommet. Är inte den man coachade med på utmaningen så uppfylls inte alla delar och då är det inte heller någon idé.
Hon tycker att arbetslösa många gånger bara blir en siffra på ett papper. Genom Jobbjägarna sätter man fokus på arbetssökandet och sätter ansikte på personerna och problematiken, anser hon. Julia förklarar också att det inte finns något universellt Quick-fix som gäller alla när det gäller att hitta jobb.
- Allt handlar om var man startar. Ska du springa 2 000 meter kanske jag ger en typ av coachning (spara på energin över hela loppet) medan om du ska springa 60 meter så är budskapet: ge allt du har!
Därför tycker hon att programmet fyller en funktion i att visa just hur olika coachningen kan vara för olika individer.
- Någon kanske vänder på dygnet och kanske inte ens går ut genom dörren på hela dagen någon annan kanske ger sken av att söka en massa jobb medan det sedan kryper fram att så ser inte sanningen ut.
Hon förklarar att inte förrän den insikten finns kan personen ta avstamp och faktiskt söka jobb. Så är fallet med Susanne i första avsnittet - och det slutar med att hon får provjobba på café. Jobbet blir senare hennes enligt eftertexterna i programmet.
- Det är också det goda som kommer ur programmet som gör att jag tackade ja till programledarjobbet. Jag vet att alla har potential att hitta ett jobb. Men att man måste utgå från den personens förutsättningar.
Hon berättar om en god historia från hennes tid som jobbcoach tidigare, när hon skulle coacha två killar som hade gett upp hoppet på att hitta jobb.
- Men då visade det sig att båda var duktiga på att klättra och ingen av dem var rädd för höga höjder. Det resulterade i att de startade ett fönsterputningsföretag. I dag är de stora i branschen och har specialiserat sig på putsning av stora fönsterytor på höga höjder, berättar hon.
Det har också varit rubriker om att någon i produktionen har varit utsatt för hotav en deltagare. Julia poängterar att det inte är hon.
- En del har förutsatt det eftersom jag är programledare. Men av vad jag har förstått så är det en tidigare anställd som säger sig blivit utsatt för hot. Mer än så vet jag inte.
Hon hoppas att inte den historien ska ge negativ effekt på det goda med programmet - att hjälpa personer på vägen mot ett arbete.
- Arbetslösa är många gånger bara en siffra på ett papper. Programmet hjälper till att sätta ansikte på dessa personer och göra personerna verkliga. Och visa att det faktiskt går att hitta ett jobb.
Julia Rosqvist är programvärd för en mängd frukostmöten i regionen inom näringslivet, bland annat Morgonsoffan i Eskilstuna.