Misstänkt för Östermalmsdåd häktad

En 35-årig man, tidigare dömd för grova brott, är häktad misstänkt för sprängdådet på Östermalm i Stockholm i förra veckan. Han nekar till brott.

Åklagaren har inte motivbilden klar för sig, men utesluter inte fler gripanden.

24 januari 2020 14:21

Häktningsförhandlingarna i Stockholms tingsrätt hölls bakom stängda dörrar på begäran av kammaråklagare Frida Rylander, med hänvisning till "utredningstekniska skäl".

Hon begärde 35-åringen häktad på sannolika skäl misstänkt för grov allmänfarlig ödeläggelse. Rätten gick på hennes yrkande.

Jag är inte främmande för att det kan bli fler frihetsberövanden eller fler ingripanden, säger Frida Rylander till TT.

Varför dådet skedde vid just det bostadshuset på Gyllenstiernsgatan återstår att klarlägga.

Motivbild och kopplingar till andra sprängningar är fortfarande intressant i utredningen, säger hon.

Analys snart klar

Nu fortsätter ett intensivt utredningsarbete. Polisen ska bland annat hålla fler förhör, bedöma alla tips, hantera beslag och säkra spår som ska skickas för analyser.

Vilket ämne som exploderade, och hur mycket, hoppas Frida Rylander få svar på "inom kort".

Hon håller för troligt att flera personer deltog i brottet, men vilken roll hon tilldelar 35-åringen är okänt på grund av utredningssekretessen.

Den misstänkte greps tidigare i veckan i södra Stockholm. På fredagseftermiddagen fördes han i en av tingsrättens säkerhetssalar med handklovar och gröna häkteskläder. Två poliser följde med och satt kvar under förhandlingen.

"Varit med förr"

Han förnekar kategoriskt, säger 35-åringens advokat Peter Dahlqvist.
Men han varit med förr och är inte jätteförvånad över tingsrättens beslut. Han vet att det är skillnad på att bli häktad och fälld. Det här kanske inte ens går till åtal.

Åtal mot 35-åringen ska vara väckt senast den 7 februari.

Mannen har tidigare dömts för grova brott. Bland annat dömdes han 2013 till sju års fängelse för mordförsök. Han blev villkorligt frigiven i maj 2018.

Riskerade liv

Natten till den 13 januari orsakade explosionen stor förödelse i flerfamiljshuset, på flera fordon och omkringliggande hus. Det fanns en mycket stor fara för människors liv, konstaterar Frida Rylander.

Händelsen betraktas som så allvarlig att polisen inledde en särskild händelse.

En övervakningskamera på tv-huset fångade upp hur en silverfärgad bil klockan 1.04 parkeras nära detonationsplatsen. En mörklädd person lämnade bilen och gick mot Gyllenstiernsgatan, som inte syns i bild.

Kort därpå återvände personen springande, hoppade in i bilen som svängde upp framför tv-huset och försvann – sedan kom den enorma smällen.

Bilen är ännu inte identifierad, uppger Frida Rylander för TT.

Rättad: I en tidigare version av texten angavs fel årtal för den villkorliga frigivningen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lars Pedersen/TT