Risk för farlig bränna i vårsolen

Efter en lång vinter trängs svenskarna kring landets solväggar – helt utan skydd för de skadliga UV-strålarna.

Det är inte alls bra, huden är känslig efter vintern, säger Yvonne Brandberg, ordförande för Strålsäkerhetsmyndighetens UV-vetenskapliga råd.

16 april 2019 21:56

Även om det fortfarande är kyligt i luften är solen minst lika skadlig nu som under sommaren. Dessutom reflekterar snön som ligger kvar i fjälltrakterna upp till 80 procent av solens UV-strålning. För att ta reda på hur länge man kan vistas i solen utan problem så kan man hålla koll på UV-index som finns på SMHI:s hemsida.

Ozonlagrets tjocklek

Sandra Andersson, meteorolog på SMHI, förklarar vad som påverkar UV-index.

Det som avgör är om det kommer att vara soligt eller inte. Det ser ut som att det kommer att vara soligt på många håll i Sverige under påskhelgen.
Ozonlagret spelar in. Vi har just haft ett par dagar med ganska tunt ozonlager över norra Sverige. Men det ser ut som att det går tillbaka till mer normala nivåer de kommande dagarna.

Att ozonskiktets tjocklek varierar är inte ovanligt.

Det har mycket att göra med hur luftmassorna rör sig i stratosfären. Det ligger ovanför det lager där vi har väder, säger Sandra Andersson.

Dåliga på att skydda sig

Yvonne Brandberg är ordförande för Strålsäkerhetsmyndighetens UV-vetenskapliga råd och professor på Karolinska institutet. Hon menar att svenskar, trots att de känner till riskerna, är jättedåliga på att skydda sig.

Många känner sig mer attraktiva och fräscha när de är solbrända, säger hon.
Solen har så många positiva konsekvenser och riskerna med malignt melanom känns hypotetiska och ligger långt borta för många.

Efter vintern är huden blek och det är lätt att bränna sig, vilket ökar risken för hudcancer, malignt melanom. Mellan klockan 11 och 15 är solen som starkast och söderut är den ännu starkare.

Därför är det viktigt att skydda sig med kläder, solkräm med hög solskyddsfaktor och solglasögon, säger Yvonne Brandberg.

Rättad: I en tidigare version uppgavs fel namn på Strålsäkerhetsmyndigheten.

Fakta: Råd kring solskydd

Varje år konstateras 60 000 hudcancerfall i Sverige. Det finns ett starkt samband mellan att bränna sig i solen och hudcancer.

Särskilt farligt är att bränna sig som ung och i Sverige har malignt melanom ökat under många år.

Utöver att skydda sig med täckande klädsel så bör man använda solskyddsmedel.

Det är viktigt att känna till att solskyddsmedel endast uppnår full effekt om det används i tillräckliga mängder.

Uppskattningsvis behöver man smörja in cirka 35 gram solskyddsmedel för att skydda hela kroppen på en vuxen person med normalstor kroppsbyggnad. Detta motsvarar ungefär sex teskedar kräm.

Många använder bara halva den mängden, vilket gör att skyddet mot solstrålning minskar betydligt.

Solskyddsprodukter ska innehålla en kombination av olika UV-filter, så att de ger ett tillräckligt bra skydd mot både UVA- och UVB-strålning.

Källor: Strålsäkerhetsmyndigheten och Läkemedelsverket.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!