Selma Lagerlöf hyllades på årets Nobelbankett

Blå hallen höll andan under den kontroversielle litteraturpristagaren Peter Handkes tacktal – men skandalen uteblev.

Gästerna mumsade på anka eller vegetarisk chartreuse under årets Nobelbankett i Stockholms stadshus som avslutades med hallonmousse.

10 december 2019 19:23

Nobelstiftelsens styrelseordförande Carl-Henrik Heldin inledde banketten med att utbringa kvällens första skål, kungens skål. Konungen svarade med att utbringa en skål för Alfred Nobel. Allt enligt traditionen.

De 1 350 gästerna, som fördelas på 65 bord, reste sig upp och lyfte sina champagneglas.

Anka eller chartreuse

Servitörerna tågade strax nedför trappan i Blå hallen med förrätten: kalixlöjrom eller tångkaviar. Därefter bjöds det på anka fylld med svart trumpetsvamp, eller chartreuse (det vegetariska alternativet, ett slags grönsakstårta). Måltiden avslutades med hallonmousse som bars ned på fat med sprakande bloss.

Under de efterföljande tacktalen passade kemipristagaren Stanley Whittingham på att påminna om vikten av stöd från forskarkollegor världen runt, även i Sverige, för upptäckten av litiumbatteriet.

Det här priset understryker att forskning i högsta grad är internationell, med pristagare från Europa, Asien och Amerika. Jag är engelsman i USA, John Goodenogh en amerikan som då bodde i England, och Akira Yoshino i Japan. Vetenskapen känner inga geografiska gränser, sade Whittingham.

Hyllade Selma Lagerlöf

Polska litteraturpristagaren Olga Tokarczuk, som tilldelas priset för 2018, hyllade den svenska författaren Selma Lagerlöf som var den första kvinnan som tilldelades litteraturpriset 1909.

Jag bugar mig djupt för henne genom tid och rum, och för alla andra skapande kvinnor som oförskräckt klev ur de snäva roller som samhället tvingat på dem, och hade modet att berätta sin historia för världen, högt och tydligt, sade Tokarczuk.

Den andra litteraturpristagaren, den hårt kritiserade Peter Handke, tog också upp Selma Lagerlöfs författarskap genom att nämna "Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige".

Min önskan är att gässen i framtiden ska flyga längre bort än Sverige, över alla landskap, inte bara i Europa, och därmed förvandla även det minsta av länder till ett världsomfattande land, sade Handke.

Många av gästerna såg ut att hålla andan när Handke talade, men han undvek att säga något kontroversiellt och möttes av applåder efteråt.

Svenska visor

Temat för årets underhållning var den svenska vistraditionen. För det första framträdandet stod Lisa Nilsson och Magnus Carlson som sjöng Bellman. Lisa Nilsson sjöng Cornelis Vreeswijk inför varmrätten.

Kungens bordsdam var professor Evi Heldin, fru till Nobelstiftelsens styrelseordförande Carl-Henrik Heldin. På sin andra sida hade han Olga Tokarczuk, som i sin tur fördes till bordet av prins Daniel.

Drottning Silvia hade traditionsenligt Nobelstiftelsens ordförande Carl-Henrik Heldin till bordet. På drottningens andra sida satt fysikpristagaren James Peebles, som belönas för upptäckter om universum.

Fakta: Menyn på Nobelbanketten

Till förrätt serverades Kalixlöjrom med gurka, inkokt kålrabbi, krämig dill och en sås på pepparrot. Vegetariskt alternativ är tångkaviar.

Därefter bjöds det på anka fylld med svart trumpetsvamp och citrontimjan, potatis med karamelliserad vitlök, kryddpicklad gulbeta och rostad anksky. Ankan serverades med savoykål med rökt shiitake, bakad lök och granolja. Vegetariskt alternativ var chartreuse som är ett slags grönsakstårta.

Till efterrätt serverades hallonmousse, torkad chokladmousse, hallonkräm och hallonsorbet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Erik Paulsson Rönnbäck/TT, Britt-Marie Seibold/TT, Owe Nilsson/TT