Sökandet efter flickan fortsätter i Uddevalla

Polisen fortsätter sökandet efter den försvunna 17-åriga flickan i Uddevalla, som enligt polisen inte längre är i livet. Samtidigt byter åklagarmyndigheten förundersökningsledare i ärendet.

Vi vill att man fortsätter att leta efter ytterligare kroppsdelar för att man ska kunna bedöma hur flickan har bragts om livet, säger den nya åklagaren Jim Westerberg.

2 december 2019 12:20

Bytet av åklagare är inte dramatiskt. Tidigare förundersökningsledaren vice chefsåklagare Caroline Fransson har chefsuppgifter och kan inte ägna så mycket tid som behövs för tunga fall av det här slaget.

In i nytt skede

Under torsdagen gjordes fyndet av en kroppsdel från flickan. Fyndet innebär att polisen konstaterar att det inte längre finns hopp om att finna flickan i livet. Polisens sökinsatser går därmed in i ett nytt skede. Frivilligorganisationerna har blåst av sitt letande och polisen fokuserar nu på några områden, både på land och i vatten.

Vi söker på alla ställen vi kan tänka oss. Vi börjar i en tät cirkel runt bostaden och får se hur långt därifrån vi går sedan, säger spaningsledaren Sten-Rune Timersjö till GT.

Uddevallabor har sett polisens båtar vid hamninloppet och i Bäveån.

Kustbevakningen har sökt hela helgen och fortsätter under måndagen. Marinens röjdykardivision kommer att ansluta under dagen, säger Sten Rune Timmersjö, chef för enheten grova brott Fyrbodal.

Dessutom kommer två kriminalsökhundar från region Öst att ansluta.

Polisens organisation som tar emot och bedömer tips arbetar vidare som tidigare.

Är det så att vi bedömer att det är intressant så kommer vi att åka ut och titta på det. Vi är öppna för alla möjligheter, säger Timersjö.

Flera minnesstunder

Under helgen anordnades minnesstunder för den döda flickan. Flera hundra som deltagit i sökandet och andra som berörts samlades bland annat på Kungstorget i Uddevalla där en spontan minnesplats har uppstått.

En 22-årig man i flickans närhet sitter häktad på sannolika skäl misstänkt för mord på flickan.

Mig veterligen har inga förhör hållits med mannen sedan fyndet gjordes. Men det ska hållas förhör inom kort den här veckan, säger Jim Westerberg.

Häktningen av mannen ska prövas av tingsrätten i slutet på veckan. Han förnekar brott.

Bakgrund: Detta har hänt

14 november:Den sista observationen av den 17-åriga flickan görs i Uddevalla. Därefter har ingen sett henne.

17 november:Polisen får in en anmälan om att flickan är försvunnen.

19 november:På förmiddagen anhålls en 22-årig man i flickans närhet i sin frånvaro. Han grips omkring en timme senare.

Vid lunchtid inleder polisen en så kallad särskild händelse kring försvinnandet. Det är för att kunna få mer resurser till utredning och sökinsatser.

Ett par timmar senare meddelar polisen att man misstänker att flickan utsatts för brott.

20 november:Sökinsatser efter flickan intensifieras. Drönare, hundpatruller, sjöpoliser med sonar sätts in. Frivilligorganisationer mobiliserar sökinsatser.

22 november:Den anhållne 22-åringen häktas vid Uddevalla tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för mord, vilket är den starkare misstankegraden. Mannen nekar till brott.

23–24 november:Polisen och hundratals frivilliga från Missing People och Frivilliga Insatser vid Kris och Katastrof (Fikk) söker efter flickan, bland annat i och omkring Uddevalla samt i Ljungskiletrakten. Under helger samlas över 1 000 personer för att delta i sökandet.

24 november:Ytterligare en man anhålls, på sannolika skäl misstänkt för skyddande av brottsling. Enligt polisen befinner sig mannen "i den tidigare häktade mannens närhet". Han släpps efter ett par timmar, men är fortfarande misstänkt.

25 november:Polisen går ut med en vädjan att boende i Uddevalla själva ska undersöka sina fritidshus, förråd, båthus och båtar.

26 november:Via sitt målsägarbiträde hälsar flickans familj och uttrycker sin stora tacksamhet över allt stöd och för den stora sökinsats som pågår för att hitta flickan, särskilt för alla frivilliga insatserna som görs.

28 november:Polis och åklagare kallar till pressträff för att informera om läget i utredningen. Åklagaren förklarar att misstankarna mot den häktade mannen har stärkts.

Senare under dagen hittar polisen en kroppsdel som kan knytas till flickan. Fyndet visar att flickan inte längre är i livet.

29 november:Polisen informerar om fyndet. Frivilligorganisationernas sökinsatser blåses av.

En ny åklagare tar över som förundersökningsledare.

30 november:Minnestunder arrangeras, bland annat i centrala Uddevalla. Flera hundra sluter upp vid den spontana minnesplatsen på Kungstorget i Uddevalla.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT