Våren avancerade med försiktiga steg

Våren drog sig norrut i slutet av mars – men bara i en begränsad fläck på Sverigekartan.

Samtidigt ligger meterdjup snö i norr.

1 april 2020 10:18

Den sista mars var snödjupet 229 centimeter i Katterjåkk i Lapplandsfjällen.

Några dagar tidigare blev det meteorologisk vår i en mindre del av Mellansverige, ett område som delades av Gästrikland, Hälsingland, Västmanland och Uppland.

"Även i delar av Värmland gjorde våren formellt intåg", noterar SMHI i sin preliminära sammanfattning av den gångna månaden. Söderut har det redan varit vår i flera veckor.

De ytterligheter i temperaturer som så här långt hunnit registreras under mars var plus 14,6 grader i skånska Osby den 28 respektive minus 32,4 i Naimakka i norra Lappland den 4.

Mars bjöd också på ordentligt blåsväder. Stormen Laura drog fram i söder med orkanstyrka i byarna, allra värst över Hanö i Blekinge med 37,8 meter per sekund.

Överlag var månaden varmare än brukligt, men inte med lika stora avvikelser som i början av året.

"Ingen station hade en medeltemperatur under det normala för mars månad", konstaterar myndigheten.

"Efter två månader som bjudit på mycket milt väder blev mars en mer normal månad både vad gäller temperaturen i synnerhet och växlingarna i väder i allmänhet".

Fakta: Då kommer våren

Enligt SMHI definieras vårens ankomstdatum som det första dygnet av sju med vårtemperaturer (dygnsmedeltemperatur över 0,0 grader). Det gör alltså att datumet kan bestämmas först i efterhand.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT