Syrienkrigare värvas i Eskilstuna

En grupp på fyra eller fem män använder al-Rahmanmoskén i Eskilstuna för att locka ungdomar till olika våldsbejakande jihadistgrupper. Det uppger andra moskébesökare i polisförhör. Flera av gruppens medlemmar ska själva ha gjort resor till inbördeskriget i Syrien.

4 juni 2016 07:30

– De säger saker som: 'Om du dödar någon så kommer du till paradiset.' De säger sånt till ungdomarna, berättar en 31-årig moskébesökare i ett polisförhör som Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs tidning tagit del av.

Han berättar hur han hotades till livet när han protesterade mot gruppens försök att värva ungdomar till olika jihadiströrelser och vill därför inte framträda med sitt riktiga namn i tidningen.

Två av gruppmedlemmarna, som varit tongivande i al-Rahmanmoskén i Nyfors, vände sig i första hand till ungdomar som kommit till moskén från den lokala fotbollsklubben Al-Salam SK, berättar 31-åringen. Flera av gruppmedlemmarna har själva varit aktiva i klubben innan de blev aktiva i moskén.

När 31-åringen hörde hur gruppmedlemmarna använde sitt inflytande för att påverka ungdomar sa han ifrån.

– De har inflytande i moskén och många ser upp till dem eftersom de har ett rykte och pengar. Jag sa till dem att islam inte handlar om att döda och strida. Det handlar om fred. En av dem sa att han kunde döda mig och sedan började de skicka hot till mig, säger 31-åringen till tidningen.

Först rörde det sig om hotfulla sms där 31-åringen kallades för "kuffar". Det är ett arabiskt ord som betyder otrogen eller falsk muslim. Efter det dök två av gruppmedlemmarna upp utanför hans bostad på natten.

– Jag hade varit nere på O'Learys och tittat på fotboll på kvällen och när jag kom hem såg jag att två av dem stod och väntade utanför min lägenhet. Då blev jag rädd. Jag vågar inte bo kvar hemma längre utan bor i [namn på kommun], säger 31-åringen.

Samtliga personer som pekas ut i anmälan är välkända av Eskilstunapolisen sedan tidigare. Man har bland annat fått in uppgifter om dem i tidigare utredningar om pågående radikalisering vid Eskilstunas moskéer.

Men 31-åringens anmälan lades ner, trots att den togs på stort allvar av utredarna.

– Något brott hann aldrig fullbordas i det här fallet eftersom han upptäckte dem när de väntade utanför lägenheten, säger Fredrik Hedlund som är förundersökningsledare i Eskilstuna.

Innehållet i den nedlagda utredningen har vidarebefordrats till Säkerhetspolisen.

Liknande uppgifter, om att det pågår värvningsförsök till olika jihadistgrupper i anslutning till al-Rahmanmoskén och fotbollsklubben Al-Salam, har kommit in till polisen under flera utredningar de senaste två åren.

Här följer ett sammandrag av de uppgifter som polisen har i sina utredningar:

■ En mindre grupp av unga män i moskén uppmanar ungdomar att stödja de väpnade rörelser som vill upprätta en islamistisk stat i Syrien och Irak. Man rekryterar inte till en enskild organisation. Både Islamiska staten (IS) och den konkurrerande organisationen Nusrafronten har nämnts i samtalen.

■ Ungdomarna kontaktas på kommunala fritidsgårdar i Fröslunda och Nyfors. De kontaktas också i moskén och bjuds ofta på mat i en lunchrestaurang.

■ En 25-åring och en 23-åring pekas ut som pådrivande jihadistförespråkare. Båda har haft en tongivande roll i al-Rahmanmoskén och varit aktiva i fotbollsklubben Al-Salam, vilket gett dem ett stort kontaktnät bland ungdomar. 25-åringen uppges själv ha gjort en Syrienresa.

■ En 19-åring och en 21-åring med bakgrund i moskén och fotbollsklubben uppges vara i Syrien nu. Ytterligare en ung man i 18-årsåldern ska ha gjort ett försök att resa till Syrien men stoppats på vägen dit och återvänt till Eskilstuna.

Tidningens egen kartläggning av de utpekade personerna visar att flera av dem sympatiserar öppet med våldsbejakande jihadistisk islamism i sociala medier. Det gäller framför allt den 23-åring som uppges ha en tongivande roll. Han delar ofta jihadist-propaganda kopplat till IS på Facebook och Youtube.

När det gäller 25-åringen har polisen detaljerade uppgifter om hans resväg. Han ska ha åkt till Syrien via Finland och Turkiet, och återvänt till Sverige efter några månader.

– Han verkar ha radikaliserats på ganska kort tid, säger en källa med insyn i polisens utredningsmaterial.

Vad han gjort under resan framgår inte. En person som känner 25-åringen berättar för tidningen:

– Han säger själv att han reste till IS och visade bilder på sig själv med en AK-47 [en mycket vanlig automatkarbin, reds. anm] när han kom hem.

21-åringen och 19-åringen som nämns i polisutredningarna uppges ha rest tillsammans till Syrien i november förra året. 19-åringen skrev då på sin facebooksida: "Må Allah vägleda oss alla och låta oss smaka jihadens sötma".

Enligt sina släktingar arbetar de två männen i ett flyktingläger. Deras egna bilder på Facebook visar 19-åringen i kamouflagekläder och med modern kommunikationsutrustning. Han uppträder alltid med mask för ansiktet.

Båda männen visar på sina facebooksidor att de stöder den så kallade Infar-kampanjen som uppmanar unga att resa till i Syrien.

– Det är en grupp radikala salafistiska predikanter som befinner sig i norra Syrien. De leds av Abdullah al-Moheisini, en saudisk jihadist och nätkändis som jobbar med flera olika grupper. Moheisini är numera främst närstående al-Qaidas syriska gren, Nusrafronten, men insisterar på att han inte är medlem. Man arbetar även med en del andra grupper i Idleb-Aleppoområdet, säger Aron Lund, författare till boken Syrien brinner – om det syriska inbördeskriget.

Det framgår inte vilken gruppering de båda Eskilstunaungdomarna anslutit sig till i Syrien. Tidningen har inte lyckats nå dem för en intervju, men 19-åringen svarar kortfattat i ett textmeddelande att han gillar tanken på en islamistisk stat i Syrien, men inte organisationen Islamiska staten.

"Jag kan säga så här mycket. Jag är absolut inte med IS. O detta säger jag inte för att ni ska 'gilla' mig utan för att det är sanningen."

När han får följdfrågor avbryter han konversationen.

"Snälla återkom inte tills du blivit intresserad av islam eller blivit muslim. Det är verkligen inte i mitt intresse att hjälpa en journalist att skriva en artikel o käna pengar på mina ord", skriver han.

Hans släktingar vill inte heller berätta vad han gör.

– Han är vuxen och får svara för sina egna handlingar. Familjen har fattat ett beslut att inte tala om det här med utomstående, säger en närstående till 19-åringen.

Den 31-årige moskébesökaren som hotades via sms och fick besök i hemmet har fortsatt att motta nya hotelser efter att hans första anmälan lades ner. Han säger att han inte vågar gå till al-Rahmanmoskén mer. Han tror dock inte att själva moskén står bakom hoten eller värvningarna.

– De här personerna har inga andra platser att samlas på än i moskén. Men det som är konstigt är att imamen inte säger 'nej!' Man säger inte: 'Ni är inte välkomna här.' Det borde man göra tycker jag.

Tidningen har inte lyckats få tag i 23-åringen eller 25-åringen som förekommer i polisens utredningar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mathias Ståhle