Det blir alltså en världspremiär i Katrineholm på internationella kvinnodagen. Dramatikern Stina Oscarson fick idén till spelplats förra året när hon föreläste i Katrineholm och Helene Björkqvist i Kulturföreningen Fogelstads styrelse satt i publiken.
– Om man skriver en pjäs om kvinnor i 1900-talets fredsrörelse finns en given plats för Fogelstadgruppen, säger Stina Oscarson.
Hennes pjäskvartett, producerad av Fredens hus i Uppsala, har temat fred ur olika perspektiv. Den fjärde, "Vi skulle ha spelat Lysistrate", handlar om tre unga kvinnor som ska spela Aristofanes komedi, men som kommer på andra tankar och i stället väljer att lyfta fram verkliga kvinnor som har kämpat för fred, men som knappt ens finns mellan raderna i historieböckerna.
Stina Oscarson vill att publiken ska lämna föreställningen fylld av kraft och hopp. Hon hoppas också att de som ser pjäsen ska få med sig kunskap som de inte hade förut.
När det gäller bristen på kvinnor i historieskrivningen ser hon att det behövs nya läroböcker. Men hon framhåller också att det krävs ett annat sätt att tänka.
– I en tid när vi värderar pengar och makt högst är det den historien som skrivs, säger Stina Oscarson som är övertygad om att synen på vad som är utveckling måste omvärderas – inte minst för miljöns skull.
Hon hänvisar till Elin Wägners inställning, att jämställdhet mellan män och kvinnor är en förutsättning för fred.
– Det går inte att separera frågorna.
Ensemblen från Fredens hus, som tillsammans med Stina Oscarson var på plats på Perrongen i veckan för att repa och förbereda för premiären, är engagerad i ämnet.
– Det är viktigt för mig och en egen lärprocess att lära om alla kvinnor som inte fanns i mina skolböcker, säger Anja Björck som tillsammans med Angelica Jennesved och Catrin Anlér Blomberg spelar de tre rollerna i pjäsen.
Även för övriga medverkande, inklusive Emil Molin som är musikansvarig, har arbetet med pjäsen varit en lektion i kvinnohistoria.
– Många kvinnor har jag bara känt till namnet på, säger Angelica Jennesved.
– Det finns mycket förtvivlan i historierna, men jag hoppas att pjäsen ska väcka en kämpaglöd, säger Anja Björck.
– Vi är inte färdiga än! Jag känner en tacksamhet mot alla kvinnor som har gått före och tänker på allt de har fått utstå för att få göra vad de vill.
"Vi skulle ha spelat Lysistrate" var planerad att ha premiär under våren, och att ha denna premiär på kvinnodagen i Katrineholm är roligt, tycker Stina Oscarson.
– Det är ett värdigt sätt att fira dagen.
Efter premiären går pjäsen ut på turné, i första hand till maj.