Theo Janson på återbesök i Strängnäs

För alla som undrar vad som hände med Theo Jansons konstnärskap sedan han flyttade till Öland 2012 finns nu en utställning med det passande namnet ”Vad hände sen?” på Multeum i Strängnäs.

30 mars 2019 09:01

De flesta som bott i Strängnäs en längre tid känner igen både honom och hans verk. De har passerat dem i det offentliga rummet. De grovhuggna och ofta färgglada träskulpturerna på vårdcentralen, flera äldreboenden och på Mälarsjukhuset. Vem minns inte den bastanta blå träbänken med utsnidat ryggstöd vid Sundby strand för några år sedan?

Tänker man på Theo Janson så dyker ofta saker som trästycken, vågor och färg upp i minnet. Rejäla grejer.

För sju år sedan tog han sitt pick och pack och lämnade Strängnäs för Ventlinge på södra Öland. Där har han sedan dess etablerat sig i det lokala konstnärslivet. Bland annat som ordförande i Södra Ölands konstnärsgille.

– Jag har alltid velat flytta till Öland, säger Theo Janson.

För honom finns ett barndomsskimmer kring platsen. Redan 1954 besökte han Öland och hans pappa, som också var konstnär, lånade en stuga där för att skapa fyra somrar i rad.

Sedan har Theo Janson varit där varje år sedan 1970-talet.

– Öland har varit attraktivt för konstnärer sedan 1800-talet, med sitt ljus och sin natur.

Numera är han etablerad där. Varje år har han två projekt för allmänheten. Dels en gigantisk löktavla, över sju meter lång och tre meter hög. Dels en 900 meter lång konstlabyrint i ett 6000 kvadratmeter stort majsfält där Theo Janson placerar ut ett 40-tal konstföremål att leta upp i majsen. Sista veckan i juli är starten för labyrinten.

– Nu vill jag visa upp vad jag gjort på Öland i dessa år, säger han om sin nya utställning.

Foton av majslabyrinten finns att se liksom av de väldiga löktavlorna som visar lokala motiv med fyrar, fält, solnedgångar gjorda med alla sorters lök odlad på Norrgården i Ventlinge.

Föremålen från labyrinten är det som tar mest plats på utställningen i Multeum. Utsnidade jättelökar, naturligtvis, en träskulptur av en rockstjärna med namnet Axl Maze, råttor, harar, grisar och insekter, allt i trä.

På väggarna hänger Theo Jansons typiska skulpturer med vågiga motiv.

– Det är tolkningar av naturen och platsen där jag bor.

Snirkliga trästrimmor utsågade med bandsåg visar dofter och dallrande luft ovanför ängar och hav.

– Jag vill visa det som fortfarande är positivt med naturen, utan miljöaspekter, säger Theo Janson.

Utställningen ”Vad hände sen?” har vernissage i dag lördag och visas på Multeum till och med 18 maj.

Theo Janson

Träskulptör och färggrafiker född 1951 i Täby.

Kom till Strängnäs 1978 och verkade som grafiker och konstnär där fram till 2012 då han flyttade till Ventlinge på södra Öland.

Aktuell: Med utställningen ”Vad hände sen?” på Multeum i Strängnäs.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa