4 000 personer arbetar inom säkerhetszonen

Ryska trupper har tagit kontroll över kärnkraftverket i Tjernobyl. Nu har det rapporterats om ökad strålningsaktivitet. Säkerhetszonen är en av Ukrainas största turistdestinationer – Eskilstuna-Kurirens reporter var på plats i oktober 2021.

När Eskilstuna-Kurirens reporter var på plats i Tjernobyl i oktober 2021 gick det att se överväxta byggnader och byar i skogen. Under vår och sommar täcks dessa igen av täta lövverk.

När Eskilstuna-Kurirens reporter var på plats i Tjernobyl i oktober 2021 gick det att se överväxta byggnader och byar i skogen. Under vår och sommar täcks dessa igen av täta lövverk.

Foto: Enes Mehmedagic

Tjernobyl2022-02-27 15:02

Parlamentet hävdar att tillgänglig data från den 30 kilometer breda säkerhetszonen nu visar högre strålningsnivå än normalt. Orsaken är oklar men "obekräftade antaganden" menar att ryska militärfordon rört om det övre markskiktet och frigjort kontaminerade partiklar.

Det var den 28 april 1986 som det svenska kraftverket Forsmark varnade om förhöjd strålningsaktivitet. Genom att spåra vinden lokaliserades nollpunkten i Tjernobyl. Då avslöjades världens hittills värsta kärnkraftsolycka, något Sovjetunionen försökte dölja.

Innan Rysslands invasion var den mänskliga aktiviteten frekvent inom säkerhetszonen. Runt 4 000 personer arbetade och bodde i skift i Tjernobylområdet. Brandstation var igång, likaså sjukhus och annan verksamhet som underhåller infrastrukturen.

undefined
Med hjälp av dosimeter kan turister mäta den föränderliga strålningshalten. Här visar guiden hur strålningshalten kan variera från meter till meter.

– Det finns även "återvändarbyar". Många äldre människor som evakuerades efter katastrofen valde att flytta hem till de byar som ligger i området och som varit deras hem hela livet. I början var det olagligt men senare fick de stöd av myndigheter, säger en turistguide som arrangerar turer till Tjernobyl till tidningens reporter.

Sedan 2011 är området öppet för turister och det enda sättet att besöka området är via speciellt ackrediterade researrangörer. På 10 år har platsen blivit en av Ukrainas största turistdestinationer.

– De första åren var det enbart ett par tusen besökare. Men efter HBO:s serie om olyckan exploderade turismen. 2019 var det över 100 000 turister som besökte Tjernobyl, säger guiden.

Vid besök är säkerhetsaspekten av yttersta vikt. De flesta regler handlar om att minimera risken för att besökare inte tar med kontaminerade partiklar från området. Det är exempelvis inte tillåtet att äta utomhus. Innan säkerhetszonen lämnas går varje besökare genom en strålningsmonitor.

undefined
Ukraina lägger ungefär 5 procent av sin BNP på Tjernobyl, både i efterbehandlingsarbete av olyckan, men även på förbättringar av infrastruktur. I bakgrunden syns den sarkofag som omsluter reaktor 4.

– Under en dagstur i Tjernobyl är den ackumulerade strålningshalten genomsnittligt hundra gånger lägre än en vid en vanlig sjukhusröntgen, säger guiden.

Alla besökare tilldelas en dosimeter för att läsa av strålningshalten vid en specifik plats. För att visa exempel på skillnaderna pekar guiden på ett litet område på marken i staden Pripjat, varpå dosimetern piper frenetiskt.

– Här kan det ha varit en räddningsarbetare som stampat stövlarna i marken och lämnat kontaminerade partiklar efter sig, säger guiden.

Det finns tre platser inom säkerhetszonen där strålningshalten är så pass hög att den kan vara livsfarlig. Det är själva den numera sarkofagbelagda reaktor fyra. Men även sjukhuskällaren i Pripjat där använd skyddsutrustning läts ligga och den röda skogen. Där tallträden blev kontaminerade till den grad att de blev röda.

undefined
När Eskilstuna-Kurirens reporter var på plats i Tjernobyl i oktober 2021 gick det att se överväxta byggnader och byar i skogen. Under vår och sommar täcks dessa igen av täta lövverk.
undefined
Pripjat var uppbyggt som en stad för de som arbetade på kärnkraftverket. På bild syns det gamla kulturcentret. Staden evakuerades i samband med olyckan och har sedan dess lämnats till förfall, men även som en turistattraktion.

Redan i maj förra året varnades det om förhöjd strålningsaktivitet från Tjernobyl. Denna har spårats till ett utrymme dit sprinklersystem inte når. Halterna stiger så långsamt att landets strålsäkermyndighet ISPNPP har några år på sig att åtgärda problemet.

Enligt säkerhetsexperten Samantha Turner, påverkar inte övertagandet direkt de pågående striderna, men öppnar en passage för de ryska trupperna till floden Dnipro.

– Det är viktigt för dem att kunna öppna korridorer så att de kan förflytta sina trupper och kontrollera nyckelpositioner i terrängen, säger hon till BBC.

undefined
Efter att Tjernobylområdet evakuerades är naturens framfart tydlig. Ett stort antal vargar, älgar, vildsvin och andra djur ser området som sin hemvist. Detsamma gäller ungefär 900 herrelösa hundar som tros vara avkommor från de hundar som övergavs efter katastrofen.

"Trovärdiga rapporter" berättar att ryska trupper tagit gisslan i området, enligt CNN.

Tjernobyls säkerhetszon

Olyckan inträffade natten till lördagen den 26 april 1986 när reaktor fyra i utkanten av staden Prypjat exploderade och ett moln med radioaktiva partiklar spreds med vindarna över stora delar av Europa.

Studier från WHO menar att det var färre än 50 omkomna i direkt anslutning till olyckan. I en annan studie räknar WHO med 4 000 dödsoffer inom den närmaste exponerade gruppen. 

Säkerhetszonen är 30 kilometerbred och arbete bedrivs bland annat i form av övervakning av förhållande i zonen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!