Tjuvkika på Strängnäs nya konstpark

I vår invigs Ulvhälls konstpark i Strängnäs. Men redan nu visar Multeum visa verk av de konstnärer som skapar skulpturer till den nya utställningshallen i det fria intill Mälarens strand.

2 februari 2018 07:38

"Sneak peek" betyder ungefär tjuvkika och är samlingsnamnet för utställningen med vernissage på lördag, den 3 februari.

‒Samtidskonst visas inte så ofta På Multeum därför är det roligt att vi fått till det här samarbetet Ulvhäll, säger Jannicke Fyhr, kulturproduktionschef på Strängnäs kommun.

Med hjälp av Björn Norberg, curator på Ulvhäll, har Multeum lyckats få till en rad smakprov på vad den nya konstparken kommer att innehålla.

[fakta nr="1"]

‒Som en röd tråd i "Sneak peek" går tankar omkring klimatkrisen, konstaterar Jannicke Fyhr. Flera av konstnärernas verk kretsar kring människans förhållande till naturen och hur vårt sätt att leva påverkar planeten.

Mattias Bäcklins arbetar vanligtvis i blyerts, men på Multeum visar han nu även en skulptur i byggskum där ett oräkneligt antal hjorthuvuden trängs med varandra.

I Ulrika Sparres ljudverk kan ljudet från en sten avlyssnas i lurarna och Ebba Bohlins stora vita rektangel i plast, epoxy och lackfärg med titeln "1,5 X 2, 1573733...Embodied" relaterar både till den mänskliga kroppen, hennes egen, och till det gyllene snittet.

Konstnärsduon Lundahl och Seitl, det vill säga Christer Lundahl och Martina Seitl, kommer att medverka med en app i konstparken. Med hjälp av appen tas besökaren med på en interaktiv saga i konstparkens natur. På Multeum går det bra att tjuvtitta på verket genom att ta del av dokumentärfilmen "Unknown cloud" där olika personer berättar om sina upplevelser av Lundahl och Seitls verk.

Markus Bohms konst använder sig också av modern teknik i form av ljudsamplingar. Ljudkällan är gömd i en kudde som symboliserar en mjuk övergång mellan den egna individen, kroppen och mötet med omvärlden.

Kopplad till Ulvhäll Art finns en ungdomsgrupp och också medlemmar i denna medverkar på "Sneak peak". Här finns till exempel Fredrik Hallströms ångestframkallande installation "Inget isberg var i sikte" och ett digitalt konstverk av Hugo Bastås där åskådaren själv kan styra verkets utseende.

Ulvhälls hällar, som blir konstparkens officiella namn, invigs den 9 maj i år.

[fakta nr="2"]

Sneak peak

Utställningen på Multeum pågår till och med den 29 mars. Medverkande konstnärer ä : Alvaro Campo, Cecilia Ömalm, Ebba Bohlin, Lundahl och Seitl, Markus Bohm, Morgan Fredriksson, Mattias Bäcklin, Peter Hagdahl, Ulrika Sparre och Ulvhälls ungdomsgrupp

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Eva Axelsson

Ämnen du kan följa