Närmaste veckorna avgörande för jordgubbsskörden

Midsommarafton är för många synonymt med dans, lekar, sill – och svenska jordgubbar. Just håller landets bärodlare extra koll på alla väderappar. En kall vår har gjort att jordgubbsblomningen ligger lite på efterkälken, men med varmare temperaturer på ingång ser det ändå lovande ut.

Solby gårds Malin Lindstedt och Peter Johansson är hoppfulla om att de kommer att ha gott om mogna jordgubbar till midsommar.

Solby gårds Malin Lindstedt och Peter Johansson är hoppfulla om att de kommer att ha gott om mogna jordgubbar till midsommar.

Foto: Joakim Serrander

Torshälla2022-06-02 15:07

– Vi går en kamp mot klockan, men om nuvarande prognos om sol och värme står sig så kommer vi ha mogna jordgubbar till midsommar, säger Peter Johansson som driver Solby gård utanför Torshälla tillsammans med hustrun Malin Lindstedt.

undefined
Solby gårds Malin Lindstedt och Peter Johansson är hoppfulla om att de kommer att ha gott om mogna jordgubbar till midsommar.

När tidningen hälsar på under torsdagen är det klassiskt svensk midsommarväder i luften, det vill säga tolv plusgrader och ett lätt men ihållande regn.

– Vi har faktiskt en tacksam väderbild just nu. Regnet som kommit de sista veckorna är bra för grundvattennivån och gynnsam för såväl det som är nysått och höstgrödor. Det är svårt att ersätta jämn och riklig nederbörd med konstbevattning.

undefined
En del bär drivs upp på plantor i någon av gårdens växttunnlar. Här är det halmning på gång.

Solby gård odlar spannmål som raps, höstvete och korn. Det sistnämnda till krävande whiskyproducenter i både Skottland och Japan. De ägnar sig också åt specialodling, något som många av gårdens besökare är bekanta med.

– Vi odlar bland annat potatis, hallon, amerikanska blåbär, rabarber – och sedan 2006 framförallt svenska jordgubbar, berättar Malin.

Jordgubbsdelen har vuxit successivt sedan starten och verksamheten har lagt mycket krut på smart och hållbar teknik.

undefined
Det tar sig i Solby gårds jordgubbsodling och ägarna är hoppfulla om att det kommer att finnas rikligt med mogna bär till midsommar.

– Det är inte alltid nödvändigt att ha stora arealer för att lyckas. Genom att använda jorden på rätt sätt och precisionsstyra odlingen går det att nå bra skördar – och under en längre tidsperiod, säger Peter. 

– Vi har ett par hektar för jordgubbar och tre tunnlar med hallon. Vi sätter plantorna så att skörden sprids ut och på så sätt kan vi också erbjuda våra kunder en längre bärsäsong.

I dagsläget ligger Solbys jordgubbar en knapp vecka efter i mognad jämfört med en normalsäsong, men med tre veckor kvar till dagen D kan mycket hända.

– Det är den kommande veckan som avgör hur mycket som hinner att mogna, men det ser lovande ut och jag tror att vi kommer få gott om bär i år.

– För vår del är midsommar startskottet på jordgubbssäsongen och för oss är det en dag som många andra. Riktigt så resonerar inte våra kunder och vi kämpar varje år för att kunna mätta behovet av lokalodlade gubbar till midsommar.

undefined
Gårdsbutiken är välfylld med närproducerade matvaror och delikatesser.

Den festliga sommarhögtiden har blivit något av ett jippo för gården och dess kunder.

– Folk kommer hit tidigt på morgonen, tar med lokaltidningen och köar tålmodigt för att få sina bär. Det har blivit en trevlig tradition, säger Malin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!