Historien bakom vattenfallet är inte helt klarlagd. Vad man vet är att det finns beskrivet i en skrift från 1927 författad av Holmbergets skapare; fotografen och konstnären Georg Nyström. När han besökte platsen första gången 1896 blev han fullständigt hänförd av dess skönhet. Här anlades under de första 30 åren träd, buskar, perenner samt det vattenfall som nu återigen har tagits fram.
– Vi vet inte exakt när det byggdes och vi vet inte när det försvann, eller snarare glömdes bort. Men vi vet att det var i drift igen en kort period i slutet av 60-talet, säger Rina Oord Lundh.
Att vattenfallet stängdes av den gången ska ha berott på att några busungar byggde fördämningar vilket ledde till icke önskvärda översvämningar ner mot ån.
– Jo, vatten har ju alltid haft en speciell lockelse, säger Torshällas gatu- och parkchef Dan Bauman lakoniskt, med en förhoppning om att dagens ungdomar intresserar sig för andra saker.
Arbetet med renoveringen av anläggningen inleddes med att röja undan växtlighet. De igentäppta rören har bytts ut och en ny pump har installerats. Kostnaden beräknas till cirka 100 000 kronor.
Efter diverse testkörningar kan man nu släppa på vattnet.
– Till en början kör vi bara dagtid, säger Dan Bauman.
Till hösten räknar han med att det finns ny belysning på platsen också.
Vattenfallet är en del av den upprustning som sker i Torshälla inför det stundande 700-årsjubileet.
– Här vid Holmberget fortsätter vi att satsa på en utbyggnad av skulpturparken och har också förhoppningen om att vi kan knyta till oss en entreprenör till restaurangen som för närvarande står tom. Men vi håller också på att rusta upp gångstigarna. Vi vill att den här fantastiska parken ska bli en attraktiv mötes- och arrangemangsplats för boende och besökare i alla åldrar, säger Rina Oord Lundh.
Till de övriga projekten som görs i anslutning till jubileumsfirandet hör upprustningen av Krusgårdsparken med tillhörande ny gång- och cykelbro, samt omdaningen av Storgatan.