Bengt Lindgren bor i Torshälla och promenerar förbi Gökstensskolan ett par gånger om dagen. Han konstaterar att under hela jullovet har ett tiotal lokaler på skolan varit helt upplysta, oavsett tidpunkt på dygnet.
– Parkeringarna har varit helt tomma men i salarna har lamporna i taket varit tända. Jag har tittat in i lokalerna och aldrig har det varit någon där. Matsalen och någon av undervisningssalarna släcktes för några dagar sen, men minst tio lokaler har varit upplysta hela lovet, vilket ju syns väldigt tydligt när det är mörkt ute. Från Eskilstunavägen har det inte gått att undgå att se alla brinnande lampor på skolan.
– Elen är rekorddyr just nu. Är inte det här ett väldigt slöseri med skattepengar?, frågar sig Bengt Lindgren och vill gärna veta vad det här berott på.
Ingela Johansson är fastighetsskötare för Kommunfastigheter på Gökstensskolan. Hon blir uppriktigt glad att höra att allmänheten reagerat på att lyset varit tänt på flera håll i skolan under lovet.
– Ja du, rent krasst är svaret på hans fråga den mänskliga faktorn; att den sista vuxna person som lämnar rummet helt enkelt inte har kommit ihåg att trycka på knappen för att släcka lyset.
– Jag vet att det varit mätingenjörer, sotare och entreprenörer av olika slag från och till på skolan om dagarna. Folk har kommit och gått. Men det är väldigt ofta vi fastighetsskötare går och släcker efter ordinarie personal som glömt det. Sen har vi belysning i vissa rum på skolan som tänds automatiskt när någon kliver in, men där det krävs en knapptryckning för att släcka. Där kanske det kan vara lätt att glömma bort sig.
Ingela Johansson konstaterar att nu för tiden har inte skolorna vaktmästare som bor i ett hus intill och stänger stället när skoldagen är slut.
– Tänk så bra det vore om vi kunde ha en liten hustomte på skolan att hjälpa oss med såna här saker. Jag jobbar 06–15 och är aldrig kvar när verksamheten slutar, så det ligger på lärarna att stänga fönster och släcka lampor. Och låsa ytterdörrar när de går, vilket man väl kan tycka är en självklarhet. Men jag brukar få fråga ibland om de inte låser när de går hemifrån.
– Vi har ju besparingskrav inom Kommunfastigheter så alla måste verkligen hjälpas åt med att till exempel spara på elen nu. Därför är det toppen med uppmärksamma kommuninvånare, det tackar vi för.