Fångade i slussen – Torshällabor vill hjälpa andfamilj i nöd

Sedan ett par dagar sitter en andmamma och hennes små ungar fast i en sluss i Torshälla. Ungarna som inte kan flyga kan inte ta sig ut ur den djupa slussen. Andfamiljen har blivit en snackis på sociala medier och flera oroliga har hört av sig till kommunen.

Slussen i Torshälla.

Slussen i Torshälla.

Foto: Joachim Sorbe

Torshälla2024-06-19 21:00

I minst två dagar har andfamiljen varit instängd i den nedersta slussen i Torshälla kanals slusstrappa. Det finns lite vatten på botten nere i den djupa slussen och på onsdagskvällen var det en andmamma och sex ungar som simmade runt i sörjan där det bland annat ligger skräp och en död fisk. Eftersom ungarna är för små för att kunna flyga kan de inte ta sig ut. Andmamman flaxar hela tiden upp på en liten avsats som leder till nästa steg i slusstrappan, men ungarna kan inte följa efter henne. Efter ett tag kommer mamman ner igen och familjen simmar ytterligare ett varv i slussen.

undefined
Andfamilj

Andfamiljens prekära situation har uppmärksammats av flera närboende och på sociala medier. En av de som hört av sig till kommunen är Thomas Johansson som bor bredvid slussen. Han är orolig för att andfamiljen inte ska få någon mat och för att måsarna, som gör rovlystna dykningar ner mot slussen, ska ta ungarna.

På onsdagseftermiddagen kontaktade han kommunen och fick beskedet att problemet redan är påtalat och att kommunen öppnat porten. Thomas Johansson konstaterar dock att porten som står på glänt leder upp till nästa sluss i slusstrappan. På grund av den höga avsatsen kan ungarna inte ta sig upp dit och även om de kunde det skulle de sedan inte kunna ta sig ur den andra slussen. Kommunen borde i stället öppna den nedre slussporten så att andfamiljen kan simma ut i friheten.

– De har ju öppnat fel port. Helt korkat!

undefined
Slussen i Torshälla.

Den närboende Ramona Edström, som passerar med sin dotter, tycker att det är hemskt att andfamiljen blivit fast. Hon betraktar andmammans hopplösa försökt att få med sig ungarna upp.

– Jag hade klättrat ner här om jag visste att de kom till mig och tagit upp dem, men de skulle nog dra åt andra hållet. Det är så hemskt.

Hur andfamiljen har hamnat i slussen är oklart. Thomas Johansson säger att de kan ha simmat in när den nedersta slussporten varit öppen. En annan förbipasserande kvinna spekulerar i att de kan ha ramlat ner i slussen.

undefined
Thomas Johansson, Torshälla.

– Kan det ha varit så att ungarna har trillat ner? frågar hon sig.

Kvinnan är verksam vid den kommunala förvaltning som bland annat sköter slussarna. Hon fotograferar andfamiljen i slussen och säger: 

– Jag ska ta med det till min arbetsledare i morgon bitti.

undefined
Andfamilj

Uppdatering torsdag förmiddag: Andfamiljen är fri! Slussarna öppnades 09.30 och efter viss tvekan simmade änderna iväg. Läs mer om det och se bilderna här!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!