Gatubelysning som är tänd dagtid irriterar och oroar

Gatlyktorna har lyst dygnet runt i Torshälla med omnejd. Det har uppmärksammats av Daniel, som oroas över hur mycket skattepengar som går åt i onödan med dagens höga elpriser.

Andreas Holking på Eskilstuna kommun förklarar varför gatubelysningen i perioder varit tänd dagtid i bland annat Torshälla,.

Andreas Holking på Eskilstuna kommun förklarar varför gatubelysningen i perioder varit tänd dagtid i bland annat Torshälla,.

Foto: Rebecka Jonsson, läsarbild

Torshälla2022-09-02 11:42

– Solen har varit framme men ändå har lamporna stått på.

Det säger Torshällabon Daniel, som inte vill ha sitt efternamn i tidningen.

Han har flera gånger i sommar tyckt att gatubelysningen varit tänd helt i onödan. Med dagens höga elpriser har han räknat ut att det blir väldigt dyrt.

– De där lamporna är på 70 Watt, det kostar kommunen flera hundra tusen kronor per månad. Det är ju våra pengar.

undefined
De här bilderna togs på Gjutargatan och Eskilstunavägen.

Andreas Holking är enhetschef på Eskilstuna kommun. Han säger att gatubelysningen inte har varit på hela sommaren. Däremot medger han att ett fel har gjort att belysningen stod tänd i närmare en vecka i augusti.

– Vi har just bytt styrsystem för belysningen och det har varit lite barnsjukdomar. I onsdags förra veckan låste sig lamporna i tänt läge runt Glömsta och Torshälla. Vi felsökte, bytte vissa enheter och uppdaterade systemet. I tisdags var det åtgärdat. Vi är inte heller riktigt klara med konfigureringen av det nya systemet, så lampor kan ha tänts lite för tidigt på kvällen.

Samtidigt håller kommunen på med rondering av belysningen, vilket innebär att man kontrollerar om någon del av armaturen är trasig genom att tända lamporna på en hel gata i taget.

Andreas Holking håller med om att det inte är billigt att låta lamporna stå tända under dagtid.

– Det är skitdyrt. Vår budget för i år håller inte på grund av de höga elpriserna.

undefined
Andreas Holking.

Han uppmanar medborgarna att göra en felanmälan när de ser exempelvis gatubelysning som inte fungerar som den ska.

– Vi är beroende av felanmälningar. I framtiden är det tänkt att vi ska kunna se i systemet exakt vilken lampa som är trasig, men än så länge måste vi tända hela gatan om vi får en felanmälan på en lampa.

En annan förbättring som väntar framöver, är att ronderingar inte ska behöva göras lika ofta. I dag görs de två eller tre gånger om året. Framför allt när hösten kommer och folk märker om gatlyktor är trasiga och i början av året när belysningen varit tänd länge och börjar slitas ut.

– Att inte behöva rondera lika mycket blir förstås en besparing. Likaså att gå över till led-lampor, som har 50 procent lägre energiförbrukning. Vi ska också kunna dimra belysningen till 20 procent när ingen rör sig i området. När någon kommer tänds lamporna helt. Det funkar inte mitt i stan där det skulle kännas otryggt, men däremot längs exempelvis cykelbanan mot Ärla.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!