"Källare blev gaskammare i Nyby bruk – instängd arbetare dödades."
Rubriken i Eskilstuna-Kuriren från 10 januari 1964 vittnar om allvaret i det som hände. På bilden syns Bertil Tillenius som dog i olyckan. Han blev 59 år.
– Jag träffade aldrig min gammelmorfar. Han dog 20 år innan jag föddes, säger Jonny Nilsson.
Med hjälp av tidningarna Eskilstuna-Kuriren och Folket, som finns sparade på microfilm på biblioteket, har Jonny Nilsson kunnat pussla ihop bitar av vad som hände. Han skriver i ett inlägg på sin Facebooksida:
"Bertil befinner sig i källaren till varmvalsverkets pannrum. Hans uppdrag för förmiddagen består i städningsarbete. Det börjar närma sig frukostrast. Runt 08.30 på morgonen kommer en målare av misstag emot en mekanism som styr eldsläckningsanläggningen till pannrummet. Innehållet i 20 tuber, var innehållande 30 liter kolsyra slipper ut. 300 kubikmeter gas tränger ner i källaren som förvandlas till en gaskammare. Kolsyran gör att syret kvävs. Det är effektivt när bränder ska släckas. Men det är förfärligt när människor ska andas."
– Han hittades vid en trappa så han måste ha försökt att ta sig ut men inte lyckats, säger Jonny Nilsson.
Inlägget har han nu delat i Facebookgruppen "Nostalgisida - för Eskilstuna" för att få mer information om det som hände:
"I dagarna är det 56 år sedan som gammelmorfar Bertil Tillenius dog i en arbetsplatsolycka på Nyby Bruk i Torshälla, den 10 januari 1964. Jag är nyfiken på om det kanske finns någon där ute som minns något av denna händelse, och som kanske rent av har något personligt minne av Bertil själv?"
– Alla upplysningar jag kan få gör att konturerna av vem Bertil var blir mer tydliga. Bland annat har jag fått kontakt med en för mig okänd släkting, säger Jonny Nilsson och fortsätter:
– Det måste finnas fler personer som stött på Bertil, som minns honom och minns vad som hände den där januaridagen.
Ett svar som han har fått genom sin förfrågan på Facebook har gett honom ytterligare en pusselbit.
– Någon minns hur det stod en polisbil på riktargatan 4 där min gammelmormor och gammelmorfar bodde efter att den här händelsen hade skett. Så förmodligen meddelade man dödsbudet då, säger Jonny Nilsson och fortsätter:
– En annan minns hur de brukade se honom cykla till Nyby bruk. Såna här små detaljer kan göra minnet av en person lite mer levande.
Olyckan var ingenting som vare sig Jonny Nilssons gammelmormor eller mormor pratade om.
– Den här olyckan har påverkat min familjs historia och fått mig att fundera på vad man lämnar efter sig.
Bertil Tillenius efterlämnade en gammal portfölj i brunt läder. En portfölj som Jonny Nilsson nu har i sin ägo. I portföljen finns gamla dagböcker, dokument samt almanackor med små notiser.
– Det är en sliten portfölj i brunt läder. Ju mer jag har tittat i den där desto mer fascinerad har jag blivit. Det är egentligen först det senaste året, när jag har börjat gräva litegrann i den där portföljen, som jag har börjat fundera lite mer på vem min gammelmorfar var.
Jonny Nilsson arbetar som lärare i samhällskunskap på Grillska gymnasiet men är även utbildad historialärare. Sedan han öppnade portföljen har han börjat intressera sig mer och mer för vardagslivets historia.
– De här små dagboksanteckningarna som han skriver och notiserna som han gör avslöjar en del om hur man hade det.