Utredningen av mordet på Maria, 46, står och stampar

Utredningen av mordet på 46-åriga Maria Eriksson i Torshälla har kört fast. Nu lämnar åklagaren tillbaka fallet till polisen. "Det är besvikelse på besvikelse på besvikelse", säger Marias make Mickael Eriksson.

Mordplatsen i juni.

Mordplatsen i juni.

Foto: Peter Larsson

Torshälla2024-09-26 21:11

Nyheten i korthet

  • Utredningen av mordet på 46-åriga Maria Eriksson i Torshälla har kört fast och lämnats tillbaka till polisen av åklagaren.
  • Trots stora resurser och expertinblandning, har misstankarna mot tre män avskrivits på grund av brist på bevis.
  • Marias make Mickael uttrycker sin besvikelse men åklagare Charlotta Tanner har fortfarande hopp om att lösa fallet.

Det har nu gått drygt nio månader sedan Torshällabon Maria Eriksson sköts ihjäl på väg till jobbet. Det var en tidig morgon i december och snön yrde. Trots det tog hon cykeln de få kilometerna mellan bostaden och arbetet. Med bara ett hundratal meter kvar, i höjd med slussarna, avslutade någon eller några personer hennes liv.

Polisutredningen fick stora resurser under vintern med bland annat experter från polisens nationella operativa avdelning. Tre personer delgavs också misstanke om mord under de första månaderna. I februari häktades en man i 20-årsåldern i en vecka skäligen misstänkt för mordet. Han försattes sedan på fri fot i brist på bevis. I mars greps och anhölls två andra män, men de släpptes också kort därefter.

Sedan dess har det varit tyst från utredarna. I slutet av augusti fattade så vice chefsåklagare Charlotta Tanner beslutet att avskriva misstankarna mot de tre männen. Samtidigt beslutade hon att lämna tillbaka utredningen till polisen.

– Vi kommer inte vidare med de personer som vi har haft misstänkta. Fortsatta utredningsåtgärder leder inte utredningen framåt, säger Charlotta Tanner.

undefined
Maria Eriksson mördades i december.
undefined
Mickael Eriksson vid hustrun Marias mordplats när vi träffade honom i vintras.

Mordutredningen har därmed kört fast. Frågan om vem som mördade Maria på väg till hennes jobb kan därmed förbli obesvarad.

Maria Erikssons make Mickael Eriksson låter luttrad när tidningen når honom.

– Det är besvikelse på besvikelse på besvikelse, säger han, och fortsätter:

– I somras sa ju åklagaren att det inte skulle bli något cold case. De hade något litet att jobba med. Och då kände jag ändå att: "Yes, vad bra att de krigar vidare". Och nu får man höra det här.

Mickael Eriksson frågar sig vad han kan göra nu, för att hjälpa polisen.

– Jag har ju delgett allt jag kan och kan komma på, och allt som jag tror och misstänker. Men de får väl köra sitt spaningsarbete och så får vi se.

Han säger att han försöker hålla sig sysselsatt. Ägna sig åt fritidsintressen. Träffa vänner. Men ibland smyger sig uppgivenheten på.

– Hjärnan börjar förstå att hon inte kommer tillbaka. Det är ju hjärtat som är så jävla muppigt och letar efter henne hela tiden. Hjärnan och hjärtat har lite fajter om dagarna, säger Mickael Eriksson.

Går du fortfarande runt och tänker på teorier?

– Inte hela tiden, utan det är väl när folk frågar. Om jag får frågan om hur jag tror att det är, då säger jag att jag tror att mördaren har tagit fel på person. Att det var ett misstag.

undefined
Polisen vid brottsplatsen kort efter mordet.
undefined
"Vi kommer inte vidare med de personer som vi har haft misstänkta", säger Charlotta Tanner, vice chefsåklagare vid Eskilstuna åklagarkammare.

Vice chefsåklagare Charlotta Tanner har fortfarande gott hopp om att lösa mordet, trots att hon för närvarande lämnat över ansvaret till polisen.

Vad tror du om utredningens framtid?

– Självklart kommer vi att lösa det här, säger hon.

Är det en förhoppning... eller?

– Jag gör inte sådana bedömningar. Vi jobbar med bevis, utredning och bevisvärdering. Utredning pågår och målet är naturligtvis att lösa det, att ha en utredning som är tillräckligt robust för att väcka åtal och få en fällande dom.

Har ni gjort allt ni kan?

– Det är en jättesvår fråga. Vi har lagt väldigt mycket resurser, haft experter involverade i utredningen under en ganska lång tid och arbetat utefter de metoder som finns, säger Charlotta Tanner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!