Tillsammans med en fotoutställning med Föreningen Naturfoto Västmanland och en retrospektiv med grafik av Joseph Hecht har Patrik Gustavsson i dag vernissage på Ebelingmuseet i Torshälla.
Detta är Patriks första utställning på hemmaplan sedan 2002 då hans verk kunde ses på Konstmuseet i Eskilstuna. Hans CV har sedan dess fyllts med utställningar i Sverige, Europa och USA. På Ebelingmuseet ställer han i huvudsak ut seriefigursliknande skulpturer i målad frigolit och mekaniska apparater i trä.
Patrik jobbar med det direkta anslaget, med en underton av humor, och han undrar om man måste gräva efter metaforer. Räcker det inte med att helt enkelt uppskatta verket för vad det är?
— Utställningen handlar mycket om yta. Hur något är gjort, mer än varför. Teoretiker vill gärna analysera konsten, och det är status att som konstnär använda vissa ämnen och göra på ett visst sätt. Humor anses till exempel inte vara något finkulturellt, berättar Patrik som i dag bor i Stockholm.
Patrik säger att den svenska konstscenen är liten. När alla känner alla är det lätt att man som konstnär börjar anpassa sig efter de andra. Tycker han själv att han kompromissar i sitt skapande?
— Man är väl alltid styrd av en struktur. Klart att jag kan fundera på hur det skulle bli om jag bodde i en stuga i skogen, men nu gör jag inte det.
Du har bott i New York, hur ser konstvärlden ut där?
— Konsten är större, och består av olika delar. Det fanns till exempel ett fält som bara jobbade med motsvarigheten till Hötorgskonst. De hade en egen marknad med köpare och brydde sig inte alls om vad andra konstnärer tyckte. Alla känner inte alla där, och folk är inte rädda för att göra bort sig. Men jag gillar ändå Sverige, understryker Patrik.
I en annan hall ställer Föreningen Naturfoto Västmanland ut naturmotiv tagna så långt borta som på Grönland. Totalt 15 av föreningens medlemmar ställer ut fotografier på allt från suggestiva reflektioner i vatten till mer klassiska djurporträtt.
— Foto som konstform har blivit mer accepterat under de senaste fem åren, och det är glädjande. I dag är det lätt att ta en tekniskt perfekt bild av en fågel, och som fotograf behöver man kunna erbjuda något mer, konstaterar föreningens Roger Berglund.
I en tredje hall visar Ebelingmuseet verk av den polske konstnären Joseph Hecht (1891-1951). Han jobbade främst med koppargravyr men här handlar det om grafik, främst med djurmotiv, utlånade till museet av Hechts svenska släktingar.