Huset besköts – boende Ă€r vittne i rĂ€ttegĂ„ng

En person som bor i det hus som besköts i TorshÀlla pÄ onsdagsmorgonen var ett viktigt vittne i en pÄgÄende rÀttegÄng.

En person som skulle vittna vid en rÀttegÄng bor i det hus som besköts i TorshÀlla pÄ onsdagsmorgonen, erfar Eskilstuna-Kuriren.

En person som skulle vittna vid en rÀttegÄng bor i det hus som besköts i TorshÀlla pÄ onsdagsmorgonen, erfar Eskilstuna-Kuriren.

Foto: Niklas Holm

TorshÀlla2019-10-24 12:38

Tidigt pÄ onsdagsmorgonen besköts en villa i TorshÀlla med flera skott. Enligt polisen ska mellan tre och fem skott ha avlossats mot huset innan gÀrningspersonen eller gÀrningspersonerna snabbt försvann frÄn platsen i en mörk bil.

Hittills ska polisen inte ha gripit nÄgra misstÀnka och ska inte heller ha nÄgra misstÀnkta i Ätanke.

Polisen har inte heller velat uttala sig om vad det kan finnas för motiv bakom skjutningen mot villan.

Men enligt uppgifter till Eskilstuna-Kuriren och enligt handlingar som tidningen har tagit fram, ska en person som bor i det beskjutna huset ha varit vittne i en rÀttegÄng som nyss har avhandlats i domstol.

RÀttegÄngen som handlat om en 30-Ärig man, ska av sÀkerhetsskÀl ha flyttats frÄn Eskilstuna tingsrÀtt till VÀstmanlands tingsrÀtt i VÀsterÄs dÀr det finns en sÀkerhetssal.

Enligt Äklagarens stÀmningansökan misstÀnks 30-Äringen ha misshandlat tvÄ andra mÀn grovt.

Den ena misshandeln ska ha Àgt rum i november för tre Är sedan dÀr 30-Äringen inne pÄ en restaurang ska ha slagit, sparkat och stampat pÄ en annan man. Han ska bland annat ha sparkat och stampat pÄ mannens huvud. Mannen blev medvetslös.

Den andra misshandeln ska ha Àgt rum i slutet av december förra Äret dÀr 30-Äringen ska ha slagit en annan man i ansiktet för att sedan knivhugga honom i handen och i lÄret.

30-Äringen Ätalas samtidigt för ringa vapenbrott eftersom han enligt Äklagaren i juni i somras ska ha haft 145 patroner i sin Àgo.

30-Äringen har i polisförhör nekat till alla anklagelser, bÄde nÀr det gÀller misshandelsmisstankarna och vapenbrottet.

Och det Àr alltsÄ nÀr det gÀller en av de hÀr Ätalspunkterna som en person bosatt i det hus som besköts pÄ onsdagsmorgonen, varit kallad att vittna.

DÀremot Àr polisen mycket förtegen med att uttala sig om detta kan vara motivet till skotten mot villan.

– Jag uttalar mig inte om detta under pĂ„gĂ„ende rĂ€ttsprocess. Vi mĂ„ste samla fakta kliniskt och ingenting Ă€r faststĂ€llt. Det finns sĂ„ oerhört mĂ„nga teorier, sĂ€ger Lars Franzell pĂ„ polisens avdelning för grova brott i Eskilstuna.

Vad gör polisen nu?

–  Vi samlar in faktaunderlag. Vi mĂ„ste ha en struktur först. Vi mĂ„ste ha ett oerhört brett perspektiv, poĂ€ngterar Lars Franzell.

Vet ni nu hur mÄnga som satt i den mörka bil som ni efterlyser?

– Nej. Vi letar efter iakttagelser som gĂ€ller bilen och hoppas att nĂ„gon kan ha sett den.

Inte heller Jessica Wenna, vice chefsÄklagare i Eskilstuna och den som har Ätalat 30-Äringen, vill uttala sig om det finns nÄgra kopplingar mellan rÀttegÄngen, skotten mot villan i TorshÀlla och den person som kallats att vittna.

– Nej jag vill inte bekrĂ€fta en sĂ„dan koppling, sĂ€ger hon.

Hur kommenterar du att rÀttegÄngen flyttades frÄn Eskilstuna till VÀsterÄs?

– Det Ă€r polisen som gör en hot–  och riskbedömning och bedömde att det behövdes en sal med förstĂ€rkt sĂ€kerhet. Man bedömde att det fanns en förhöjd risk vid rĂ€ttegĂ„ngen. Det beslutet togs redan i förra veckan, sĂ€ger Jessica Wenna.

RÀttegÄngen mot 30-Äringen var planerad för tvÄ dagar, varav onsdagen i VÀsterÄs, skulle vara den sista. Det blev inte sÄ.

– Det intrĂ€ffade lite saker som gjorde att vi inte hann klart, sĂ€ger Jessica Wenna.

Vad hÀnde?

– Den misstĂ€nkte fick akuta problem och behövde uppsöka sjukhus. Men han kom tillbaka sedan.

RÀttegÄngen fortsÀtter pÄ fredagen men den hÀr gÄngen i Nyköpings tingsrÀtt.

PÄ onsdagsmorgonen besköts en villa i TorshÀlla med flera skott.
PÄ onsdagsmorgonen besköts en villa i TorshÀlla med flera skott.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!