Peter Johansson är jordgubbsodlare på Solby gård strax utanför Torshälla sedan sex år tillbaka och slår ut med händerna i en gest som betyder att även den här sommaren inte är någon tidigare sommar lik. Och inte mycket är att göra åt det.
– I fjol var det torrt hela sommaren, nu verkar det som om det inte riktigt vill sluta regna någon gång.
För jordgubbens del gör det inget att det regnar lite, den blir smakrikare på så sätt, hävdar odlaren.
Värre är det att de ganska envisa skurarna skrämmer bort en del av kundkretsen.
Alla de som trotsar väder och vind och ägnar en timme eller två åt självplockning ser väldigt nöjda ut när de återvänder till utvägningen.
Flera vi talade med var mycket nöjda med både utseende och smak på jordgubbarna. Och priset på 30 kronor kilot är väl inget överpris.
Margareta Nyman från Torshälla är ute på sin andra rond och berättar att det här är ett sätt att umgås.
– Jag är här med min kära mamma från Åsarna och vi ser fram emot att få äta så mycket vi orkar och sedan kanske frysa in några liter till kommande behov.
På frågan om hon känner oro för att de allra flesta jordgubbsodlare använder sig av kemiska bekämpningsmedel för att hålla odlingarna fria från ogräs och svamp ruskar hon på huvudet. Hon litar på att odlarna håller sig inom de gränser som gäller.
Margareta smakar på en jordgubbe, och riktigt skiner när hon får förklara att den här gubben är bara full av en sak, c-vitaminer.
– Du känner på smaken hur nyttig den är. Det här behöver vi få i oss så här års för att bättre klara av höst och vinter.
– Och dessutom är det närproducerat.
Inte fullt lika närproducerade är Solby gårds jordgubbar för Susanna Viinikka, som fick med sig dottern Alexandra, på en utflykt från Stockholm. Men inte heller de är oroliga för besprutade jordgubbsfält.
– Det här är ju ett av sommarens måsten, säger Susanna och håller fram två hinkar fulla med bär. Och fördelen med självplockning är att jag vet hur bären längst ned ser ut också.
Just jordgubbar är dessutom så tacksamma att plocka. Mycket enklare än att skörda två av sommarens kommande måsten - blåbär och hjortron.
– Men en riktig lyx oavsett om man vill ha bären på en tårta, eller till glassen eller bara som bara bär, säger Alexandra.
Vi hinner träffa odlaren Peter Johansson ett kort ögonblick innan uppbrottet. Han jobbar snudd på natt som dag en period just nu, men beklagar sig inte. Det är han själv som bestämt att gå från en knapp hektar med jordgubbsodlingar till dagens sex hektar.
– Vi vill ju kunna erbjuda just närproducerade jordgubbar till alla Torshälla- och Eskilstunabor på sommaren, säger han.
På frågan om detta med kemiska bekämpningsmedel grimaserar han lite och menar att det främst är ett nödvändigt ont.
– Det finns ett skäl till att det bara finns sex, sju jordgubbsodlare i landet som väljer den ekologiska vägen, säger han.
Men om fler kunder väljer ekologiskt i framtiden?
– Då blir det ekologiskt. Men då blir det också mycket dyrare. Då kanske man måste räkna med en 60, 70 kronor per liter.