– Min dotter spelade fotboll på Torsharg i våras. Det var en heldag och det var varmt ute. När vi kom hem efter den dagen hade min dotter utslag på i stort sett alla delar av kroppen som inte var täckta av kläder, säger Petra Nilsson.
Petra Nilsson kontaktade sjukvårdsrådgivningen och kom fram till att det troligtvis rörde sig om kontaktallergi. Petras dotter har anlag för kontaktallergi och är bland annat känslig mot nickel. Efter att hon fått allergimedicin lade sig utslagen. Men dagen efter när dottern var på fritids fick hon utslag igen när hon råkade gnugga armen mot en däckgunga.
– Då var vi i kontakt med en läkare som ställde diagnosen kontaktallergi mot vulkaniserat gummi som finns i bildäck.
Petra Nilsson tog då kontakt med Magnus Arreflod, ordförande i Torshälla stads nämnd, och beskrev sin oro kring konstgräset på Torsharg.
– Jag kände att det var tillräckligt allvarligt för att vi skulle titta närmare på frågan. Jag har inte vetat om att konstgräsplanen innehåller SBR-granulat, säger Magnus Arreflod.
Nämndens arbetsutskott har sedan fattat beslut om att man ska utreda hur konstgräset ska kunna bytas ut.
– Vi är överens om att vi behöver hitta ett bättre material. Förvaltningen har fått i uppdrag att ta fram en plan för hur SBR-granulatet kan fasas ut och ersättas med ett hälsosammare och miljövänligare granulat, säger Magnus Arreflod.
Eskilstuna-Kuriren skrev i förra veckan om att MP-politikern Robert Lindberg i Eskilstuna slagit larm om att konstgräset på Tunavallen kan komma att bytas ut mot en variant som innehåller just SBR-granulat. I en rapport från 2006 skriver Kemikalieinspektionen att materialet framställs av "flera ämnen med särskilt farliga egenskaper", och råder till utfasning av SBR-granulat.
Men det finns de som inte alls anser att SBR-granulat är farligt, bland annat forskningssammanslutningen International Sports Surface Science, ISSS.