— Alla drog en lättnadens suck. Det vart ju inget jubel, men man såg att alla blev glada. Alla gick därifrån med huvudet upp i luften, säger mekanikern Magnus Ekman på Outokumpu.
— Vi är glada över beslutet. Samtidigt är det tråkigt att de kommer att lägga ner verksamheten i Långshyttan, säger Mika Nesterinen, vice ordförande för Metallklubben.
Huvudskyddsombudet Björn Eriksson säger att det har varit jobbigt att beskedet har skjutits upp gång på gång.
— Det är ett skönt slut på en lång väntan. Man har varit orolig, säger han.
De anställda har fått kämpa hårt för att övertyga koncernledningen om att verksamheten förtjänar att få vara kvar.
— Vi har slimmat med folk och försökt effektivisera på alla sätt och vis. På så vis är det ju skönt att det har gett resultat, säger skyddsombudet Hans Ohlsson.
Torsdagens besked från Outokumpu välkomnas även av Magnus Arreflod (MP), ordförande i Torshälla stads nämnd.
— Det är en stor och glädjens dag i Torshälla just i dag med tanke på att Nyby får fortsätta verka på orten. Det hade varit en stor förlust för Torshälla om Nyby hade lagts ner, säger han.
Beskedet kom samma dag som åttondeklassare på Gökstensskolan redovisade sitt projektarbete om utvecklingen av Torshälla för politiker, tjänstemän och representanter för näringsliv och föreningsliv.
— Det är väldigt glädjande. Det handlar ju om framtidstro och det är det vi jobbar med här i dag när det gäller åttornas redovisning, säger Christina Klang, förvaltningschef för Torshälla stads förvaltning.
Eleverna har tagit fram förslag på utveckling av strategiska platser som presenterades i form av filmer, modeller och ritningar. En av eleverna är Mikaela Lehtola i klass 8A som har en farbror som jobbar på Outokumpu.
— Det låter bra, säger 15-åringen om beskedet att företaget blir kvar på orten.
Tillsammans med några klasskompisar har hon tagit fram ett förslag på en minigolfbana och en badbrygga som de hoppas ska bli verklighet i Mälarbaden.
— Det är lite öde här. Jag hoppas att det blir mer aktiviteter i Torshälla, säger Mikaela Lehtola.
Beskedet att Outokumpu blir kvar kan även ha betydelse för om elevernas förslag kommer att förverkligas.
— Alla aktörer är oerhört viktiga, och att finnas kvar när man redan är etablerad är också viktigt. Det är väldigt viktigt för hela ortens självkänsla och utveckling, säger Christina Klang.