Lurade äldre kvinnor på tusentals kronor

Flera fall av åldringsbrott har rapporterats till polisen de senaste dagarna. "Ringer hantverkare som man själv inte har anlitat ska man inte släppa in dem", säger kriminalinspektör Peter Gustafsson.

Tre äldre kvinnor har blivit lurade på pengar och bestulna på guldsmycken av en falsk hantverkare de senaste dagarna.

Tre äldre kvinnor har blivit lurade på pengar och bestulna på guldsmycken av en falsk hantverkare de senaste dagarna.

Foto: Sörmlands Nyheter

Torshälla2020-03-11 21:26

Mellan förra fredagen och i måndags fick tre äldre damer i Torshälla respektive Eskilstuna hembesök av en lång, mörkklädd man som sa att han skulle byta ut deras brandvarnare eller batteriet i den.

– Samtliga målsägande släppte in honom och han utförde vad han skulle. Därefter ville han omgående ha betalt för sina tjänster, säger Peter Gustafsson vid Eskilstunapolisen.

När kvinnorna, som är mellan 86 och 93 år, tog fram betalkort stoppade mannen det i en fejkbetaldosa som han hade med sig. När den inte fungerade bad att få koden och erbjöd sig att åka iväg och ta ut serviceavgiften i en bankomat.

– Vi två tillfällen ska mannen ha lyckts ta ut pengar på kvinnornas kort. Vid ena tillfället 1 500 och ett annat 15 000 kronor.

Mannen frågade också kvinnorna om de hade guld hemma och påpekade att det vore bra om de installerade säkerhetsskåp. Han bad att få titta på smyckena för att se om de skulle få plats i förvaringslådan.

– I samband med att de tog fram och visade sina guldföremål passade han på att stjäla värdesakerna, säger Peter Gustafsson.

Han uppmanar alla som kontaktas av hantverkare som de själva inte anlitat att vara extra vaksamma.

– Allt går ut på att lura gamla människor och det här är tyvärr ett vanligt tillvägagångssätt vid just åldringsbrott. Släpp inte in de här personerna – blir du tveksam, säg nej och kontakta en anhörig, säger Peter Gustafsson.

Karta: Eskilstuna
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!