Margit Kääntä öppnar lägenhetsdörren och hälsar välkommen bakom sitt munskydd.
– Jag har det alltid på mig när jag är hemma. Det hjälper åtminstone litegrann mot inomhusluften säger hon innan vi går ner i hyreshusets källare.
Den instängda lukten av våt sten är påtaglig redan i trapphuset och tilltar markant så snart hon öppnar dörren ner till cykelförrådet.
– Pölarna på golvet är från förra helgens skyfall. Då forsade det in genom källardörren och någon brunn finns inte. Fastighetsägaren var här dagen efter och sög upp det mesta men de ligger alltid vatten kvar när de har lämnat.
De putsade väggarna bär tydliga spår av fuktfläckar, dörrfoder är ansatta av mögel och ventilationen via den lilla luckan i taket tycks obefintligt.
– Jag flyttade hit 2014 och året efter uppstod sprickor på stammarna.
I samband med att skadorna skulle åtgärdas inträffade den första översvämningen. Sedan dess har inträngande vatten i källaren varit återkommande – främst under vår och höst.
– Det var efter den första händelsen som blev jag märkte att jag blev dålig. Jag har fått svamp i munnen och bihålorna, sveda i ögonen och magen har havererat.
– Det har varit så jädra mycket saker under flera många år, säger Margit Kääntä vars lägenhet ligger våningen ovanpå den översvämningsdrabbade källarlokalen.
Den gemensamma tvättstugan ligger i ett angränsande utrymme och även om det är både rent och städat i rummet liknar väggarnas skick de i förrådet.
– Det syns tydligt inne hos mig att golvplanet har ruckats och jag är övertygad om att lukten från källaren går upp till min lägenhet genom sprickor i golvet. Det är ett otroligt drag i min badrumsventilation och jag får också in grannens matos och fuktluften så snart någon använder bastun i källaren.
Hyreshuset som Margit bor i ingick det fastighetsbestånd som Kfast sålde hösten 2020. Innan affären blev klar lät Kfast dränera husgrunden.
– Den åtgärden ledde tyvärr inte till någon förbättring och den nya fastighetsägaren har inte gjort något för att förbättra skicket på huset. Ventilationen måste fixas – det här är inte hållbart, säger Margit Kääntä.
Så sent som i mars lät hyresvärden göra en mikrobiologisk analys i Margit Kääntäs lägenhet. Provsvaren visade på normala värden för både bakterier och svampar.
Albert Wicksén, vd för bolagsgruppen Bengt Wicksén AB, ägare till huset som Margit Kääntä bor i är väl medveten om de återkommande översvämningarna.
– Vi känner till problemet med vatten som tränger in i källaren vid häftigt regn, men förekomst av mögel har jag svårt att tro på då det inte finns så mycket organiskt material att få fäste på där nere.
Han berättar att de efter varje översvämning omgående har sugit upp vattenmassorna och fuktsanerat i källaren, samt att de satt in en pump för att hålla torrt.
– Vid det senaste regnet sattes pumpen igen av sand och blev obrukbar. Nu ska vi byta den mot en som tål större påfrestningar.
Enligt Albert Wicksén beror problemen snarare på att dagvattenbrunnen utanför huset inte kan ta emot större vattenmassor.
– Det är något fel med kommunens dagvattenledningar ute i gatan vilket gör att de snarare trycker ut vatten än tar emot när det regnar mycket. Förra veckan fick jag äntligen tag på rätt person hos Eskilstuna energi och miljö och de har meddelat att de ska undersöka sina ledningar.